Subsidie naar voorraad

Kabinet breidt coronasteun uit wegens nieuwe lockdown

18 december 2020 16:48 Aangepast: 18 december 2020 17:01
De Nieuwendijk, binnenstad van Amsterdam. Beeld © ANP

Het kabinet komt met meer geld voor ondernemers die getroffen zijn door de verzwaarde lockdown die sinds woensdag geldt. Het bestaande steunpakket wordt uitgebreid, is zojuist bekend geworden.

Zo is er een vergoeding voor mkb-ondernemers in de detailhandel (non-food) die met hun voorraad blijven zitten. Veel bedrijven kochten spullen in voor de feestdagen, maar die voorraad is bij heropening minder of zelfs helemaal niets meer waard.

Die winkeliers kunnen eenmalig gebruikmaken van de zogeheten Opslag Voorraad Gesloten Detailhandel. De overheid vergoedt daarbij een deel van het omzetverlies, tot een maximum van tot iets meer dan 20.000 euro.

Kledingzaken

Ook kledingzaken, bedrijven die werken met een seizoensgebonden voorraad, krijgen meer steun. Daarbij geldt ook: hoe meer omzetverlies, hoe meer subsidie een kledingbedrijf ontvangt.

Zo heeft een doorsnee kledingzaak met een omzetverlies van 30 procent in het laatste kwartaal van 2020 recht op 1700 euro subsidie aan voorraadkosten, bovenop de bestaande regelingen. Dat bedrag kan oplopen tot 5.750 euro subsidie, als sprake is van 80 procent aan omzetdaling.

Miniatuurvoorbeeld
Sommige winkels openden toch de deuren

Kledingketen Wibra wil ondanks verbod weer open, personeel ongerust

Sportles

Ook geldt tijdelijk een verlaagd btw-tarief op sportlessen die sportscholen online aanbieden, omdat ze hun fysieke vestigingen moesten sluiten. 

Scholen moesten hun deuren ook sluiten en krijgen nu 15 miljoen euro van de overheid. Met dat geld kunnen ze apparaten zoals laptops kopen voor leerlingen die thuis anders geen onderwijs kunnen volgen tijdens de lockdown.

Kinderopvang

Net als eerder dit jaar krijgen ouders een tegemoetkoming voor de kosten die zij maken voor kinderopvang. Deze is vergelijkbaar met de eerdere regeling voor ouders met kinderopvangtoeslag. 

De hoogte van het precieze bedrag hangt af van het gezinsinkomen en aantal kinderen op de opvang.

Miniatuurvoorbeeld
Honderden euro's voor ouders

Kinderopvang bleef dicht: ouders krijgen gemiddeld 500 euro terug

Dierentuinen

Eerder trok het kabinet bijna 40 miljoen euro uit voor dierentuinen, geld dat bedoeld is voor dierenwelzijn. Nu wordt nog eens 17 miljoen euro vrijgemaakt voor die bedrijven.

Voor de culturele- en creatieve sector wordt 15 miljoen euro gereserveerd. Dit komt bovenop een eerder steunpakket voor de sector, van bijna 900 miljoen euro. 

Reiskosten

Werkgevers kunnen tot 1 februari volgend jaar de bestaande vaste reiskostenvergoedingen nog onbelast uitkeren. Ook al worden deze reiskosten door het thuiswerken niet meer of niet volledig gemaakt. 

In januari laat het kabinet weten hoe ze vanaf februari om willen gaan met de onbelaste vaste reiskostenvergoedingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Reiskostenvergoeding onder vuur

Thuiswerken blijft, dus willen werkgevers af van de reiskostenvergoeding

Aanvraag

Ondernemers die gebruik willen maken van het uitgebreide steunpakket, kunnen daarvoor terecht bij een speciaal loket. Bij banken kan extra krediet worden aangevraagd en via het UWV kunnen bedrijven terecht voor de NOW-regeling. 

De overheid laat weten dat er dit jaar en volgend jaar in totaal bijna 53 miljard is uitgetrokken om de coronacrisis te bestrijden. "Daarbovenop geeft het kabinet voor deze jaren 11,4 miljard aan belastinguitstel, leningen en garanties."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van