Ga naar de inhoud
'Essentiële goederen'

Kledingketen Wibra wil ondanks verbod weer open, personeel ongerust

Een filiaal van de Wibra in Rotterdam, in oktober 2020. Beeld © ANP

Winkelketen Wibra treft voorbereidingen om morgen weer de winkels te openen. De winkels horen niet bij de categorie die zijn uitgezonderd van de lockdownsluiting. Medewerkers maken zich daarom grote zorgen, meldt vakbond FNV.

De winkelketen was vandaag dicht vanwege het sluitingsgebod voor de detailhandel dat premier Rutte gisteren bekendmaakte. Door zo veel mogelijk winkels te sluiten, wil het kabinet het aantal contactmomenten minimaliseren om het aantal besmettingen te laten dalen. 

Essentiële goederen

Alleen winkels waar essentiële zaken worden verkocht, zoals supermarkten, apotheken, opticiens en tankstations mogen open blijven. De regels zorgen vandaag nog voor veel verwarring.

Winkelketens die op het eerste gezicht zouden moeten sluiten, zoals bijvoorbeeld HEMA, gingen toch open. Het warenhuis deed dit voor de verkoop van etenswaren, zoals de beroemde rookworst en taart. 

Winkel
Lees ook:
Winkel met pakketpunt of rookworst mag wel open? Verwarring over nieuwe lockdown

En dat is precies de argumentatie die winkelketen Wibra gebruikt om ook weer open te kunnen, blijkt uit een intern bericht dat RTL Z in handen heeft. Het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

In het bericht aan de medewerkers staat dat het bedrijf hoopt om morgen, woensdag 16-12, weer open te gaan, met 'een beperkt deel van ons assortiment'. Wibra verkoopt hoofdzakelijk kleding, maar ook schoonmaakmiddelen, speelgoed, kantoorartikelen en spullen voor in huis en de tuin. 

Diervoeding en etenswaren

"Op dit moment wordt er nog overlegd, maar zijn we positief gestemd dat dit gaat lukken", aldus de afzender. Het bedrijf is van plan om dan artikelen te verkopen die vallen onder de essentiële goederen. Het gaat dan om diervoeding, etenswaren, schoonmaakmiddelen en lichaamsverzorging. 

Het personeel krijgt instructies om posters op te hangen om klanten duidelijk te maken van welke afdelingen ze wél en niet mogen kopen. Hoe producten die niet verkocht mogen worden verder moeten worden afgeschermd, horen ze van hun regiomanager, staat in het bericht. 

Pakketpunt open maar winkel dicht: 'We verkopen alleen 'nee''

02:12

Personeel bezorgd

Het plan zorgt voor veel onrust bij een deel van het personeel, vertelt Linda Vermeulen van vakbond FNV. "Gisteren was het heel druk, want alles moest van het bedrijf nog snel in de uitverkoop gedaan worden", zegt Vermeulen. "Dat was al onverantwoord."

"Gisteren was het heel druk, want alles moest van het bedrijf nog snel in de uitverkoop gedaan worden."

Daar kwam vandaag de mededeling overheen dat de circa 200 winkels in Nederland weer open moeten gaan morgen. "Bij medewerkers heerst het gevoel: het gaat alleen om omzet, niet om de gezondheid van mensen", zegt zij. 

"Ze vragen zich ook af hoe het überhaupt moet: werken terwijl het kabinet heeft opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven", vervolgt Vermeulen.

'Belachelijk'

Ook op een Facebookpagina van FNV uiten medewerkers hun zorgen. "Belachelijk, dit gaat alleen nog maar om geld en niet meer om mensen!!", schrijft een van hen. "Helemaal mee eens, wij tellen even niet meer mee", reageert een ander.

"Belachelijk, dit gaat alleen nog maar om geld en niet meer om mensen!!"

Een derde maakt zich zorgen over de uitvoering van het plan. "Wat als mensen toch een t-shirt willen kopen. Dan ben je alleen maar bezig met discussiëren en boze klanten."

Vakbond boos

Dat laatste was eerder al reden voor de vakbond om het kabinet op te roepen winkels met kerst helemaal te sluiten. Dat ketens zich in allerlei bochten wurmen om ondanks de lockdown toch open te kunnen, zorgt voor ergernissen bij de vakbond. 

"Grote winkelketens zijn mede-oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen en willen zich nu aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid onttrekken", aldus Vermeulen. 

Zorgen
Lees ook:
Zorgen bij FNV: sluit winkels met kerst, drukte is nog niet voorbij

Hoe hard wordt Nederland geraakt door een nieuwe lockdown?

02:44
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief