Ga naar de inhoud
Duurzaamheid

Aardappelschillen afval? Snackreus PepsiCo maakt er kunstmest van

In deze chipsfabriek wil Pepsico kunstmest maken van aardappelschillen Beeld © ANP

Aardappelschillen werden vroeger vaak opgehaald door een schillenboer, die voerde de schillen aan zijn varkens. Tegenwoordig maken we er plastic tasjes, frietzakjes en zelfs kunstmest van.

In de Britse stad Leicester staat de grootste chipsfabriek ter wereld. In deze fabriek verwerkt snackgigant PepsiCo jaarlijks bijna 300.000 ton aardappelen. 

Reusachtige berg afval

Dat betekent een reusachtige berg aardappelschillen, maar die belanden niet op de vuilnisbelt. PepsiCo maakt er sinds kort namelijk kunstmest van. Hiervoor werkt PepsiCo samen met het Britse CCm Technologies, een techbedrijf in de omgeving van Oxford.

Kunstmest maken uit aardappelschillen is complex. Want in deze schillen zit veel zetmeel en eiwit en die zijn koolstofrijk. Terwijl de kunstmest juist koolstofarm is.

Het
Aardappelafval als goudmijn
Het afval van de aardappel wordt een goudmijn

Terug naar de boeren

Dat zetmeel moet er dus eerst uit. "Het uitgangspunt voor het proces zijn niet de ruwe aardappelschillen, maar verteerde schillen. Al het zetmeel is dus eerst omgezet in biogas", zegt Isabella Gornall woordvoerder van Ccm tegen RTL Z. Dat gebeurt tijdens een zogenaamd anaeroob vergistingsproces.

Wat overblijft is koolstofarme meststof. En die wordt teruggegeven aan de aardappeltelers. Zij kunnen de mest weer gebruiken op hun land.

Fabriek in Nederland

In het West-Friese Broek op Langedijk heeft de frisdrankreus ook een chipsfabriek staan. Hier worden chips gemaakt voor het merk Lay’s. De aardappelschillen uit deze fabriek worden nu verwerkt tot veevoer.

PepsiCo hoopt op termijn ook hier kunstmest te maken van de schillen, laat de woordvoerder weten.

Draagtassen en voedsel

Er wordt al veel langer gekeken naar het verwerken van aardappelschillen. "Wij hebben in het verleden gewerkt aan het gebruik van aardappelschillen in bioplastics", zegt Karin Molenveld van Wageningen University & Research (WUR). Het belangrijkste component bij het maken van bioplastic is zetmeel.

"Met de juiste ingredienten kan zetmeel zich als een plastic gedragen en kun je het verwerken tot allerlei producten zoals bijvoorbeeld gft-inzamelzakjes, afdekfolie en draagtassen", zegt Molenveld.

Andere Wageningse wetenschappers onderzoeken hoe ingrediënten uit aardappelschillen kunnen worden toegepast in voedsel.

Friet en zakje van aardappel

In Italië maakt een groepje ontwerpers frietzakken van aardappelschillen. Ze laten de schillen eerst weken en dan drogen. Vervolgens worden de schillen opgerold in de vorm van een frietzakje en vastgezet met gelatine.