Ga naar de inhoud
Overtreding coronaregels

KLM mag geen passagiers naar Hongkong vliegen

KLM-crewleden op het vliegveld van Hongkong, februari 2020. Beeld © ANP / SIPA Press

Vliegmaatschappij KLM mag tijdelijk geen passagiers naar Hongkong vliegen. De maatschappij heeft coronaregels, die onlangs zijn aangescherpt, overtreden en daarom een verbod gekregen van de plaatselijke autoriteiten.

Vanwege dit verbod vliegt het bedrijf noodgedwongen met alleen maar vracht naar Hongkong, laat KLM aan RTL Z weten. Op de terugweg naar Amsterdam neemt KLM wel passagiers mee. "KLM is in onderhandeling over de lengte van de periode waarvoor dit geldt", aldus een KLM-woordvoerder. 

Het verbod om passagiers naar de miljoenenstad te vliegen duurt volgens de Chinese krant South China Morning Post twee weken en geldt al sinds 4 december. KLM reageerde niet direct op aanvullende vragen van RTL Z.

Rechter:
Lees ook:
Rechter: geen extra klimaatvoorwaarden nodig bij staatssteun KLM

Strengere regels

De autoriteiten van de speciale bestuurlijke regio in China hebben het verbod aan KLM opgelegd na de invoering van strengere maatregelen om corona te weren. Die aanscherping heeft onder meer als consequentie dat vliegmaatschappijen gestraft kunnen worden als passagiers die zij vervoerden zich niet houden aan de regels die Hongkong stelt aan mensen die het land binnen komen.

KLM is de eerste maatschappij die bestraft is na de invoering van de strengere regels, meldt de Chinese krant. Een van KLM's passagiers zou zich niet aan de regels hebben gehouden, met het verbod als gevolg. 

Een van die regels is dat als een passagier positief getest wordt op corona, de rest van de passagiers zich ook moet laten testen. Of dat ook nu het geval was, is onduidelijk.

Hoekstra
Lees ook:
Hoekstra in gesprek over extra steun om Air France-KLM in de lucht te houden
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief