Ook na de coronacrisis zal er meer vanuit huis gewerkt worden dan voor de virusuitbraak het geval was. En dat gaat ook gevolgen hebben voor de kantoormarkt. Er zal meer leegstand zijn, verwacht vastgoedadviseur Colliers.
In het meest sombere scenario - voor vastgoedverhuurders - loopt de leegstand op tot 16,3 procent van het totaal in 2025. Dat is trouwens wel minder dan de 17 procent leegstand die in 2014 ontstond na de financiële crisis.
Of het nu weer zo erg zal worden, is nog maar zeer de vraag, blijkt uit het rapport van het bedrijf. De piek in leegstand zal namelijk pas bereikt worden als er een kwart meer thuisgewerkt gaat worden dan voor de crisis. En dan moeten bedrijven hun personeel ook nog eens verspreid over de week laten komen.

Spreiding dagen op kantoor
Nu zijn de maandagen het drukst op de meeste kantoren, bedrijven zouden hun werknemers kunnen vragen op woensdag of vrijdag te komen. Of dat laatste lukt is ook maar zeer de vraag, omdat dit de favoriete vrije dagen zijn van deeltijdwerkers.
Als bedrijven er niet in slagen om de dagen dat er op kantoor gewerkt wordt beter te spreiden, dan zal het met de leegstand ook niet zo'n vaart lopen, verwachten de onderzoekers. Die zal dan geleidelijk oplopen tot 11 procent, wat neerkomt op 1,2 miljoen vierkante meter, in 2024. Immers: als de werknemers mooi verspreid worden over de week, kun je toe met een kleiner kantoor. Als dat niet zo is, heb je nog steeds een groot kantoor nodig.
Elk nadeel...
Die overtollige vierkante meters zullen vooral ontstaan op de minst populaire kantoorlocaties van ons land, melden de onderzoekers. Dat zijn plekken als de Goudse Poort in Gouda, Brainpark in Rotterdam en Rivium in Capelle aan den IJssel: kantoorparken ver van het centrum van grote steden.
De leegstand kan wel een positief gevolg hebben, als de kantoren omgebouwd worden naar woningen, waar een groot tekort aan is.

Hoe de coronacrisis en de daaraan gekoppelde ontdekking dat er best meer dan gedacht thuisgewerkt kan worden op de lange termijn uitpakt, is nog niet duidelijk. Bedrijven kunnen dat pas echt uitzoeken als er voldoende is gevaccineerd en dat zal op z'n vroegst pas eind 2021 zijn, verwacht Colliers.