Ga naar de inhoud
Concurrentie uitgeschakeld

Facebook aangeklaagd in de VS, moet mogelijk Instagram en WhatsApp afstoten

Mark Zuckerberg na afloop van een hoorzitting in het Congres, oktober 2019. Beeld © EPA

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. Om het monopolie van het socialmediabedrijf te doorbreken, wil de handelscommissie dat het onder meer WhatsApp en Instagram verkoopt.

Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg wordt ervan beschuldigd de concurrentie te hebben uitgeschakeld. Dat deed het onder meer door het opkopen van veelbelovende bedrijven voordat die konden uitgroeien tot serieuze uitdagers. 

Dankzij deze praktijken groeide Facebook uit tot 's werelds meest dominante socialmediabedrijf, zegt de FTC. Dankzij deze ongeëvenaarde machtspositie haalt het duizelingwekkende winsten binnen, schrijft de toezichthouder. Vorig jaar alleen al maakte Facebook 18,5 miljard dollar winst, omgerekend 15,3 miljard euro. 

Onafhankelijke
Lees ook:
Onafhankelijke raad Facebook krijgt 20.000 klachten in maand tijd

De handelscommissie trok op met de openbare aanklagers van alle Amerikaanse staten, op die van Alabama, Georgia, South Carolina en South Dakota na. Ook het District of Columbia en Guam hebben zich achter de aanklacht geschaard. 

Verplicht toestemming vooraf vragen

Behalve de eis om het bedrijf op te knippen, willen de aanklagers ook een verbod op het stellen van voorwaarden aan software developers. Facebook verplichtte hen volgens de FTC om software zo te bouwen, dat andere bedrijven moeilijker de concurrentiestrijd aan konden gaan. 

Daarnaast wil de FTC dat Facebook vooraf toestemming moet vragen voor toekomstige overnames of fusies. De FTC kan nu alleen overnames goedkeuren nadat deze zijn aangekondigd. 

Reactie Facebook aan RTL Nieuws:

"Dit soort wetten bestaan om consumenten te beschermen en innovatie te bevorderen, niet om succesvolle bedrijven te straffen. Instagram en WhatsApp zijn prachtige producten geworden omdat Facebook miljarden dollars, jarenlange innovatie en expertise in ze heeft geïnvesteerd."

"De commissie vergeet er ook bij te vermelden dat ze onze overnames jaren geleden gewoon heeft goedgekeurd. Dat proberen ze nu te herzien en dat geeft een eng signaal af aan Amerikaanse bedrijven: geen enkele verkoop is ooit helemaal voltooid."

"Mensen en kleine bedrijven gebruiken onze apps omdat we kwaliteit leveren. We zullen uit alle macht de mogelijkheid verdedigen dat mensen die keuze kunnen blijven maken."

De aanklacht tegen het bedrijf hing al een tijdje in de lucht. Beleggers lijken erniet van onder de indruk. De koers van het aandeel daalde kortstondig met zo'n 4 procent. Inmiddels is dat schrikeffect al weer bijna voorbij: rond 21.30 uur staat het aandeel op een min van 2 procent. 

Hoeveel
Lees ook:
Hoeveel hebben Facebook en banken te vrezen van Joe Biden?