Ga naar de inhoud
Te langzaam

'Leidinggevenden bij Shell vertrekken om discussie over tempo vergroening'

Beeld © ANP

Meerdere leidinggevenden bij Shell zouden zijn opgestapt vanwege onenigheid over hoe snel het olie- en gasconcern moet overschakelen op groenere brandstoffen. De golf van aftredens komt enkele weken voordat Shell zijn nieuwe strategie voor de energietransitie bekendmaakt.

Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. 

Strategieteam

Sommige opgestapte managers wilden volgens de ingewijden een hardere verschuiving van olie naar groene brandstoffen. Het topmanagement wil echter dichter bij de huidige koers van het bedrijf blijven, aldus vier bronnen die de Financial Times heeft gesproken.

Het zou bij de vertrekkers onder anderen gaan om Marc van Gerven, die de zonne-, opslag-, en windactiviteiten bij Shell leidde, Eric Bradley, die bij de energiedivisie van Shell werkte, en Katherine Dixon, die in het strategieteam voor de energietransitie zat.

Plannen om te vertrekken

Ook Dorine Bosman, onderdirecteur van de winddivisie van Shell, zou Shell gaan verlaten. Verschillende andere topmanagers die zich bezighouden met schone energie zouden van plan zijn om in de komende maanden te vertrekken, aldus de bronnen.

Een woordvoerder van Shell zei tegen de krant dat het bedrijf sterk gefocust blijft op het leiden van de energietransitie. "We moeten Shell hervormen om de uitvoering van onze strategie mogelijk te maken."

Shell
Lees ook:
Shell vindt eisen Milieudefensie niet gegrond, rechtszaak gaat door

Rechtszaak

Topman Ben van Beurden heeft eerder gezegd dat investeringen in biobrandstoffen en zonne-energie "moeten versnellen". Shell heeft de ambitie om in 2050 een bedrijf met netto nul uitstoot te zijn. Het bedrijf investeerde daarvoor in Nederland naar eigen zeggen onder meer in wind- en zonne-energie en maatregelen om de uitstoot van de eigen activiteiten te verminderen.

Tegelijkertijd zei Van Beurden dat het bedrijf zijn gasdivisie gaat uitbreiden en dat olie een belangrijke inkomstenbron blijft.

Shell is sinds begin deze maand verwikkeld in een rechtszaak met Milieudefensie en zes andere organisaties. De eisers willen dat het bedrijf over tien jaar 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019. Alleen als grote vervuilende bedrijven zoals Shell hun CO2-uitstoot verminderen kan de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden blijven, meent Milieudefensie.