Polishouders in onzekerheid: levensverzekeraar Conservatrix failliet

De rechtbank in Amsterdam heeft levensverzekeraar Conservatrix failliet verklaard. Welke gevolgen dat heeft voor de 80.000 polishouders is nog onduidelijk.
Conservatrix kon al langere tijd niet aan de kapitaalvereisten voldoen. De verzekeraar is sinds 2017 in handen van Trier Holding, een Nederlandse BV van de Amerikaanse investeerder Global Growth.
De boel niet vlot getrokken
Begin mei werd duidelijk dat de solvabiliteit van de verzekeraar, de kapitaalbuffer als het ware, ver onder het wettelijke minimum was gedaald. Dat niet alleen, het bedrijf had ook bij lange na niet het wettelijk minimum vereist eigen vermogen.
In juli gaf Conservatrix bij De Nederlandsche Bank (DNB) aan dat het bedrijf niet in staat was de solvabiliteit op tijd naar het vereiste niveau te brengen. De directie onderzocht de mogelijkheden voor verkoop en had naar eigen zeggen 'diverse maatregelen' genomen om te zorgen dat Global Growth kapitaal zou bijstorten.
Dat gebeurde blijkbaar niet. Bijna drie maanden later stelde DNB een zogenoemde Wft-curator (Wet Financieel Toezicht) aan bij de levensverzekeraar. Die moest de directie helpen om de boel vlot te trekken. Dat is dus niet gelukt.

‘Winkelketens in de knel door kredietverzekeraars’
De reden dat de solvabiliteit van Conservatrix zo negatief was, ligt volgens de verzekeraar zelf aan een herverzekeringsovereenkomst bij Colorado Bankers Life Insurance Company (CBL), een Amerikaanse verzekeraar.
'Niet haalbaar'
Omdat CBL onder toezicht werd geplaatst, kon Conservatrix de waarde van die herverzekering niet meenemen in het berekenen van de buffer. De partijen kwamen tot een schikking waardoor verkoop van de Baarnse levensverzekeraar mogelijk is.
De kopers stonden niet bepaald in de rij, blijkt uit het statement van DNB: "Een alternatieve oplossing (voor het faillissement, red.) bleek binnen afzienbare termijn niet haalbaar."
PGGM verkoopt levensverzekeringstak
Gevolgen voor de polishouders
Het faillissement van Conservatrix is onbevredigend voor alle betrokkenen en vooral voor de polishouders, stelt DNB. "Op dit moment is nog niet duidelijk wat de concrete gevolgen voor de polishouders zijn. In hun belang onderzoeken de curatoren of de verzekeringen van Conservatrix geheel of gedeeltelijk kunnen worden overgedragen aan een andere verzekeraar."
"Wij hebben ons tot het laatste moment ten volle ingezet voor onze polishouders", schrijft directeur René Collé van Conservatrix op de website. "Dat dit niet gelukt is, voelt wrang."