Braziliaanse maatschappij

GOL gaat als eerste weer met ramptoestel Boeing 737 MAX vliegen

08 december 2020 10:28
Twee piloten van American Airlines maken zich klaar voor een testvlucht met de Boeing 737 MAX, begin december 2020. Beeld © AP

Vanaf morgen vliegen er weer passagiers met de beruchte Boeing 737 MAX-toestellen. De Braziliaanse maatschappij GOL is naar eigen zeggen de eerste commerciële airliner die de vliegtuigen weer inzet voor lijndiensten. Het type staat al bijna twee jaar aan de grond na twee vliegrampen achter elkaar in korte tijd.

Vliegen met de 737 MAX was sinds maart 2019 verboden, omdat bij twee rampen met vluchten van het Indonesische Lion Air en Ethiopian Airlines 346 mensen om het leven kwamen. Na onderzoek bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens onbedoeld naar beneden drukte.

Kritiek op Boeing en toezichthouder

In de nasleep van de vliegtuigongelukken kreeg ook de Amerikaanse toezichthouder FAA scherpe kritiek. Die instantie zou Boeing onvoldoende gecontroleerd hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontluisterend beeld mails Boeing-personeel: 'Dit vliegtuig is belachelijk'

Toestemming luchtvaartautoriteiten

Halverwege november gaf de FAA het sein 'veilig'. Sindsdien zijn maatschappijen druk bezig om de toestellen te testen en gereed te maken om weer de lucht in te gaan. Zo moet bijvoorbeeld software worden geüpdate, voordat de toestellen weer veilig kunnen vliegen. 

Ook de Braziliaanse luchtvaaartautoriteit ANAC ((National Agency Civil Aviation Administration) heeft toestemming gegeven om de toestellen weer te gebruiken. Maatschappij GOL heeft 140 piloten extra training in de Verenigde Staten laten volgen. Eind december zijn alle zeven Boeing 737 MAX van het bedrijf weer in gebruik, verwacht GOL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ramptoestel Boeing 737 MAX mag weer de lucht in

Thuisbasis São Paolo

De eerste vluchten met de toestellen zijn regionale vluchten van en naar de thuisbasis bij de Braziliaanse miljoenenstad São Paolo. Waar de vluchten naartoe gaan, meldt het bedrijf niet. Volgens het vluchtschema van de maatschappij wordt die dag onder meer naar Porto Alegre, Curitiba en Rio de Janeiro gevolgen.

Ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bereiden zich voor op de eerste commerciële vluchten met het toestel sinds de opheffing van het vliegverbod. De leveringen van exemplaren die al besteld waren, komt nu ook mondjesmaat weer op gang.

Voorafgaand aan de twee rampen was de 737 MAX een van de bestverkopende vliegtuigen van het Amerikaanse Boeing.

Europa nog niet

In het Europese luchtruim mag nog niet met het toestel gevlogen worden. Toezichthouder EASA (European Union Aviation Safety Organisation) staat positief tegenover het weer in gebruik nemen van het toestel, maar geeft nog geen definitief groen licht. 

Op dit moment kunnen belanghebbenden commentaar leveren op het voorlopige positieve oordeel van de EASA. Die inspraakperiode eindigt op 22 december. De EASA verwacht pas halverwege januari een definitief oordeel klaar te hebben

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van