Miljarden verdampt

Uber trekt stekker uit zelfrijdende auto, neemt belang in Aurora

08 december 2020 08:34 Aangepast: 08 december 2020 09:29
Ceo Dara Khosrowshahi van Uber op Wall Street. Beeld © Getty

Vervoersbedrijf Uber staakt zijn pogingen om zelf een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Het bedrijf zet z'n kaarten nu in op de start-up Aurora, maar tegen een hoge prijs.

In ruil voor een aandelenbelang in Aurora, verhuizen de 1200 medewerkers van de zelfrijdende autodivisie (Uber Advanced Technologies Group, ATG) van Uber naar dat bedrijf.

Gesteund door Amazon

Daarnaast steekt Uber zo'n 400 miljoen dollar (zo'n 330 miljoen euro) in de start-up, meldt Uber in een persbericht. Aurora heeft als belangrijkste investeerders techreus Amazon en investeerder Sequoia.

Met toevoegen van Uber's divisie ATG, dat twee keer zoveel werknemers in dienst heeft als Aurora, en de bruidsschat van Uber wordt dit bedrijf gewaardeerd op zo'n 10 miljard dollar. Dat is een stuk meer dan de 7,25 miljard dollar die ATG op papier waard was dankzij investeringen van Toyota en Softbank in april 2019.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber krijgt investering van 1 miljard voor zelfrijdende auto's

Het belang van Uber, Softbank en Toyota in Aurora is bij elkaar opgeteld zo'n 40 procent en dus 4 miljard dollar waard, schrijft Financial Times. Er verdampt dus 3,5 miljard dollar aan waarde van ATG. 

'Pole position'

Volgens topman Dara Khosrowshahi komt Uber dankzij de deal in 'pole position' in de race om als eerste bedrijf een zelfrijdende auto te maken. Het Amerikaanse bedrijf zet daar al jaren fors op in, maar legt het af tegen onder meer Google-zusterbedrijf Waymo. 

Ubers achterstand in de race is onder meer veroorzaakt door een ongeluk met een testauto in 2018 in Arizona. Daarbij kwam een vrouw om het leven. Sindsdien willen investeerders liever dat Uber focust op het winstgevend krijgen van zijn hoofdactiviteit: taxiritjes verkopen via de app. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV dreigt met rechtszaak tegen Uber over 'schijnconstructie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van