'Oude' aandeelhouders verzilveren belang

Investeerders steken 150 miljoen in online veilinghuis Catawiki

07 december 2020 10:30 Aangepast: 07 december 2020 17:14
Beeld © Catawiki

Investeerders Permira en Accel steken 150 miljoen euro in het Nederlandse online veilinghuis Catawiki. Bestaande aandeelhouders en werknemers verkopen een deel van hun belang. De investering kan een opmaat vormen naar een beursgang.

De verse miljoenen zijn afkomstig van het Growth Opportunities Fund van investeerder Permira, dat daarmee een nieuwe investeerder in Catawiki is. Het Amerikaanse Accel behoorde al tot de aandeelhouders.

Catawiki zegt het geld te willen gebruiken om te investeren in technologie, marketing en het inhuren van meer experts in heel Europa.

Oude aandeelhouders verkopen

"De investering zal ook voorzien in liquiditeit voor een aantal vroege investeerders en werknemers", schrijft de onderneming verder. Met andere woorden: die aandeelhouders en werknemers zullen hun belangen in het bedrijf geheel of deels verkopen.

Dat bevestigt aandeelhouder en commissaris Willem Sijthoff tegen RTL Z. "We doen echter geen uitspraken over wie wat verkoopt." Of, en zo ja hoeveel aandelen, hij zelf verkoopt, wil de media-investeerder dan ook niet zeggen. "Ik blijf zelf in elk geval Catawiki-adept, en blijf ook in de board van het bedrijf zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Christie's naar Catawiki: 'Kunst is niet meer alleen voor de elite'

Opvallend is dat Catawiki de investeerder Lead Edge in het persbericht niet noemt als verschaffer van vers kapitaal. Volgens Sijthoff steekt Lead Edge, dat het grootste deel van de vorige investeringsronde voor zijn rekening nam, geen nieuw geld in de veilingsite maar blijft ze wel aandeelhouder.

Veilingsite

Catawiki begon in 2008 als een online dienst waar verzamelaars stripboeken en postzegels konden kopen en verkopen en is sindsdien uitgegroeid tot een veilingsite voor bijzondere objecten. Sieraden, horloges, interieur en decoratie en kunst zijn momenteel de populairste objecten.

Afgelopen vier jaar boekte de onderneming in totaal bijna 60 miljoen euro verlies. In 2018 vond er een sanering plaats, waardoor de verliezen werden teruggedrongen. In 2019 bedroeg het nettoverlies 4,5 miljoen op een omzet van 56 miljoen.

Beursgang

Sijthoff is positief over de investering. "Permira is een van de grootste fondsen ter wereld. Dat zij enthousiast is over het businessmodel en hoe het gaat, is echt serieus. Het is goed nieuws voor het Nederlandse internet-investeringsklimaat dat er weer zo'n deal plaatsvindt."

Ook wijst Sijthoff erop dat Permira veel ervaring heeft met beursgangen. Of deze investering een opmaat is naar een beursgang van Catawiki? "Als de investeerders op een gegeven moment een exit willen maken, is een IPO een voor de hand liggende weg. Ook kan het dat een ander bedrijf dat in de sector actief is, een strategische overname doet."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Catawiki leent 7 miljoen extra om coronakansen te pakken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van