Ga naar de inhoud
'Schijt aan voetvolk'

NS schrapt kerstpakket: bespaart 'tonnen', maar personeel boos

Een medewerker van NS. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen krijgen dit jaar geen traditioneel eindejaarsgeschenk. De NS bespaart daarmee 'enkele tonnen', blijkt uit een interne memo die vandaag onder het personeel is verspreid.

De NS mag dan geld besparen met het schrappen van het kerstpakket, aan sympathie onder de medewerkers wint het bedrijf niets. "Uit zo'n bericht blijkt dat de directie het empathisch vermogen heeft van een koelkast", reageert vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. "Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het 'voetvolk'."

'Financiële uitdaging'

Met het schrappen van het traditionele eindejaarsgeschenk breekt het bedrijf met een oude traditie, staat in het interne bericht van NS. "En dat is jammer. Het zal je niet verbazen dat de financiële uitdaging waar NS voor staat de reden is om dit gebaar op te schorten."

Het gaat niet zozeer om de inhoud van het pakket, maar om de toon in de communicatie. "Het gaat om mensen die Nederland bereikbaar hebben gehouden in de coronacrisis, vaak in contact hebben gestaan met reizigers en daarmee potentieel besmettingsgevaar hebben doorstaan. Die verdienen respect en waardering, die scheep je niet af met zo'n bericht", gaat Janssen verder.

Sombere vooruitzichten

De NS heeft, net als veel andere vervoerders, te maken met een moeilijk jaar en sombere vooruitzichten. Door de coronacrisis zijn er dit jaar veel minder reizigers en dat blijft de komende jaren zo. Het ov-bedrijf denkt pas in 2024 weer op het reizigersniveau van voor corona te zitten.

NS
Door corona
NS vraagt reizigers om vanaf vandaag treinrit vooraf te registreren

Een reorganisatie lijkt onafwendbaar. Het is daarover al onrustig onder het personeel, weet Janssen. In de communicatie had NS deze stap anders moeten brengen, vindt hij.

Goedkoper eindejaarsgeschenk

"En dan gaat het om een paar ton. Dat is veel geld, maar voor een bedrijf als NS is dat - ook nu - niks. Ieder uur kost een paar ton voor de NS. Dat is totaal geen issue", aldus de vakbondsman.

Een woordvoerder van NS laat weten dat er wel een alternatief, goedkoper eindejaarsgeschenk komt. "Maar in een andere vorm dan wat onze medewerkers van voorgaande jaren gewend zijn. Juist in dit turbulente jaar willen we waardering uitspreken naar collega's." Hoeveel het eindejaarsgeschenk waard is kon de woordvoerder niet zeggen.