Versobering

Wiebes: geplande afbouw steunpakket 'ligt niet voor de hand'

01 december 2020 15:09 Aangepast: 01 december 2020 16:08
Eric Wiebes op weg naar de wekelijkse ministerraad. Beeld © ANP Foto

Het kabinet verwacht de steunpakketten om de economie te stutten vanaf januari toch niet af te bouwen. De geplande versobering ligt 'niet voor de hand' volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

Het kabinet had begin december duidelijkheid beloofd, maar de ministers hebben nog iets meer tijd nodig. Pas na de corona-persconferentie van 8 december komt vermoedelijk echt duidelijkheid.

"We moeten wel zien wat er voor maatregelen nodig zijn", zegt Wiebes. "Dat virus is hardnekkiger dan wij hadden gehoopt. Dus we hebben wat meer tijd nodig."

Niet logisch

Toch ziet hij ook wel dat een afbouw van de maatregelen op het moment dat Nederland nog in een gedeeltelijke lockdown verkeert, niet logisch zou zijn.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) was tegen RTL Z nog iets stelliger. In het wekelijks livegesprek zei hij: "We zijn nog aan het puzzelen, maar het ligt niet voor de hand. Ik betaal liever desnoods wat meer dan nodig, om zoveel mogelijk faillissementen te voorkomen en banen te behouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kan het derde steunpakket de tweede coronagolf wel aan?

De steunpakketten, waar de loonsubsidie NOW en de inkomensondersteuning voor zelfstandigen onder vallen, zouden vanaf januari stapje voor stapje iets worden afgebouwd. De vergoeding van de loonkosten gaat omlaag en pas bij een hoger omzetverlies komen bedrijven voor de regeling in aanmerking.

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben allebei al opgeroepen om de versobering terug te draaien. Ook vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet er voorlopig van afziet.

Mee-ademen

Het kabinet verzette zich daar eerder nog tegen. Verschillende ministers, waaronder Wopke Hoekstra van Financien en Wouter Koolmees van Sociale Zaken wezen er telkens op dat het derde steunpakket 'mee-ademt' met het verloop van de coronacrisis. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van