Ga naar de inhoud
Haast op de huizenmarkt

In één dag 'Funda-klaar': zussen vinden gat in de markt tijdens de crisis

Zussen Merel en Marinthe geven huizen binnen 24 uur een make-over, speciaal voor de verkoop. Beeld © Kalter & Kalter

Zussen Merel (35) en Marinthe (33) Olde Kalter hebben hun droom waargemaakt tijdens de coronapandemie. Sinds april dit jaar verzorgen ze samen verkoopstyling voor huizen binnen één dag.

Binnen één dag maken de zussen Olde Kalter je huis 'Funda-klaar', vertelt Marinthe. En daar is veel vraag naar. "We zijn er op dit moment zelfs meer dan fulltime meebezig. Tot het eind van het jaar is het enorm druk, het lijkt wel alsof iedereen nog snel zijn huis wil verkopen."

Stewardess bij KLM

Als de coronacrisis er niet was geweest, zou Marinthe op dit moment als stewardess bij KLM werken. Ze was net aangenomen toen de overheid met maatregelen kwam om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Landsgrenzen gingen dicht, vliegtuigen bleven aan de grond en Marinthe kreeg te horen dat die nieuwe baan niet doorging.

Ook haar zus Merel had het moeilijk. Zij had net haar eigen vergaderlocatie geopend in Diemen, toen heel Nederland thuis moest werken. Daarnaast runde ze nog een bedrijf rondom Airbnb-verhuur en ook dat lag stil door de crisis.

Dierense
Lees ook:
Dierense kerk te koop, prijs verhoogd naar 825.000 euro om wél een koper te vinden

Studentenhuis

"Toen we thuis zaten door de crisis, vroegen onze neefjes ons hun woning te stylen voor de verkoop", vertelt Marinthe. "Het was een echt studentenhuis, we hebben het helemaal opnieuw ingericht zodat het aantrekkelijk was voor kopers. Dat was ontzettend leuk om te doen. Interieurstyling is onze gezamenlijke passie, sinds 2018 richten we samen woningen in van familie en vrienden. Dat deden we toen nog als hobby naast ons werk."

De tijdelijke opknapklus voor de verkoop van het studentenhuis bracht hen op het idee voor Kalter & Kalter. "Er bleek vraag naar verkoopstyling", vertelt Marinthe. "Via via kregen we nieuwe opdrachten en in april besloten we ons volop op onze nieuwe business te richten."

Verkopers hebben haast

Hoe werkt zo'n styling? De zussen hebben een grote loods met meubels. Die gebruiken ze om woningen binnen één dag zo in te richten, dat ze extra aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers.

Ze merken namelijk dat woningeigenaren en makelaars haast hebben. Alles moet zo snel mogelijk geregeld zijn bij de verkoop van een huis. "Vandaar dat wij ons richten op inrichting binnen één dag. Omdat we alle meubels in onze eigen voorraad hebben, kunnen we snel leveren."

Verkocht binnen 30 dagen

Uit cijfers van Dynamis, een koepelorganisatie voor vastgoedondernemers, blijkt dat huizen in recordtempo verkocht worden tijdens de coronacrisis.

Het tweede kwartaal 2020 vonden verkopers gemiddeld binnen 30 dagen een koper, ruim een week sneller dan het vorige record eind 2019. In de Randstad gaat het het snelst: in Noord-Holland werd een huis in gemiddeld 27 dagen verkocht.

De
Lees ook
De vijf spelregels van... je huis verkopen

Meer bezichtigingen en een hogere prijs

Als het zo goed gaat met de verkoop, waarom dan geld uitgeven aan een styling? "Mensen vinden het moeilijk om de mogelijkheden te zien van een ruimte", vertelt Marinthe. "In Amsterdam zijn huizen vaak klein, maar als je de kamers slim inricht kun je er meer in kwijt en lijken ze ruimer."

De zussen werken vooral in de Randstad en krijgen de meeste aanvragen in Amsterdam. "Foto's van zo'n goed ingerichte ruimte bij je Funda-advertentie kunnen leiden tot meer bezichtingen en uiteindelijk een hogere verkoopprijs."

"In Amsterdam zijn huizen vaak klein, maar als je de kamers slim inricht kun je er meer in kwijt en lijken ze ruimer."

Voor de inrichting van een huis tot 100 vierkante meter vragen de zussen 1499 euro. De eigenaar krijgt de meubels een maand in bruikleen, met de optie tot verlenging. "Maar vaak leveren ze de spullen juist eerder in", vertelt Marinthe.

Basic, licht en gezellig

Op de website en Instagrampagina van Kalter & Kalter zien huiseigenaren voorbeelden van inrichting. "Soms vertellen verkopers vooraf wat ze willen, maar meestal mogen we helemaal zelf bepalen hoe we het doen", vertelt de ondernemer. "Dat is wel zo handig, we zijn namelijk afhankelijk van onze voorraad meubels."

"De coronacrisis was voor ons allebei een domper, maar het is geweldig dat dit eruit is voortgekomen."

Hoe ziet zo'n 'Funda-klaar' huis eruit? "We houden het basic, modern en licht, want een woning moet rust uitstralen", vertelt de ondernemer. "Niet te rommelig dus. Tegelijkertijd moet het gezellig voelen. Daar zorgen we bijvoorbeeld voor met veel kussens en planten. En iets leuks aan de muur werkt ook goed, dat maakt een ruimte minder kil."

De zussen hebben geen achtergrond in binnenhuisarchitectuur of interieurstyling. Marinthe: "Dat we van onze hobby ons werk kunnen maken, is echt een droom die uitkomt. De coronacrisis was voor ons allebei een domper, maar het is geweldig dat dit eruit is voortgekomen."

Coronacrisis heeft nog nauwelijks effect op de woningmarkt

10:37