Ga naar de inhoud
Afbouw overheidssteun

Aantal faillissementen blijft nog laag, maar CPB waarschuwt

Beeld © ANP

Het aantal faillissementen in Nederland blijft op een laag niveau. Vorige week gingen er 55 bedrijven bankroet, waarmee het totaal aantal dit jaar uitkomt op 2966. Dat zijn er 438 minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Maar het Centraal Planbureau (CBP) waarschuwt dat het volgend jaar uit kan zijn met de pret.

De nieuwste faillissementscijfers werden vandaag gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Negen van de 55 bedrijven die vorige week op de fles gingen, waren eenmanszaken.

De meeste faillissementen vielen in de branche 'specialistische zakelijke dienstverlening', waaronder bijvoorbeeld juridische dienstverleners, architectenbureaus en reclamebureaus vallen.

Huis,
Lees ook:
Huis, pensioen, salaris: gevolgen haperende economie op een rij

Oorzaak: overheidssteun

In de vandaag gepresenteerde novemberraming concludeert het Centraal Planbureau (CPB) eveneens dat het aantal uitgesproken faillissementen in Nederland op een bijzonder laag niveau ligt. Het CPB vermoedt dat de overheidssteun om de in de kern gezonde bedrijven door de coronacrisis te helpen, er ook voor zorgt dat niet-levensvatbare ondernemingen in leven blijven.

In de verwachtingen voor volgend jaar houdt het CPB er rekening mee dat het aantal faillissementen zal toenemen naarmate de overheidssteun wordt afgebouwd.

Steunafbouw verstandig

De belangrijke adviseur van het kabinet noemt het verstandig om de steun steeds verder terug te schroeven, zoals eerder is afgesproken. De gevolgen van de steunafbouw zijn nog ongewis, evenals de precieze invloed ervan op de economische groei.

Verschillende experts waarschuwden eerder al dat het aantal faillissementen in Nederland in de loop van volgend jaar sterk toeneemt. In oktober lag het aantal faillissementen nog op het laagste niveau in 21 jaar.

Economie
Lees ook:
Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

Andere hobbels

Naast de afbouw van de coronasteun kan ook de afhandeling van de Brexit een hobbel zijn voor het economisch herstel in Nederland. In de CPB-ramingen wordt al wel uitgegaan van een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, met de negatieve gevolgen van dien.

Verder spelen nog altijd de handelsspanningen tussen de VS en China, en de stroeve onderhandelingen over een Europees steunpakket, waar Polen en Hongarije momenteel dwarsliggen.

Het CPB publiceerde zijn ramingen een maand vroeger dan normaal. Dit omdat het Planbureau zijn capaciteit nodig heeft voor de doorrekening van verkiezingsprogramma's van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, komend voorjaar.

Klaas Knot: Faillissementen kosten meer dan in stand houden overheidssteun

09:22