Cephalon en Teva

Miljoenenboete voor slaapmiddelkartel van twee farmaceuten

26 november 2020 13:41 Aangepast: 26 november 2020 13:48
Beeld © ANP

De Franse farmaceut Cephalon en de Amerikaans-Israëlische concurrent Teva hebben jarenlang onder een hoedje gespeeld rond het slaapmiddel modafinil. Cephalon bood Teva grote sommen geld, om de farmaceut te weerhouden van het op de markt brengen van een veel goedkoper alternatief voor modafinil. 

De Europese Commissie deelt daarom een boete uit van 60,5 miljoen euro, meldt eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging vandaag. Kartelvorming is verboden, vanwege de kans dat consumenten meer moeten betalen voor producten of diensten.  

Patent

Het middel in kwestie werd eind jaren 90 op de markt gebracht door Cephalon onder de merknaam Provigil. Zoals gebruikelijk bij nieuwe medicijnen krijgt de ontwikkelaar enige jaren het alleenrecht op de verkoop ervan, een zogeten patentrecht. En niet zonder succes. Jarenlang was modafinil de best verkochte pil van Cephalon, goed voor zo'n veertig procent van de mondiale omzet. 

Na verloop van tijd vervalt het alleenrecht en gaat de markt open voor andere fabrikanten. Farmaceut Teva ontwikkelde een vergelijkbaar medicijn, dat veel goedkoper was. Teva hoefde de onderzoekskosten niet terug te verdienen, omdat de receptuur al klaarlag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ACM deelt kartelboete van 80 miljoen euro uit

Geld

Om te voorkomen dat Teva haar goedkopere medicijn op de markt zou brengen bood Cephalon geld. Zo kon Cephalon blijven profiteren van de hogere prijs die het voor modafinil kon vragen, zonder concurrerend medicijn op de markt. Teva profiteerde ook: dat bedrijf kreeg geld om op zijn handen te blijven zitten. 

Patiënten en overheden zijn in dit geval gedupeerd door dit slaapmiddelkartel. Medicijnen werden duurder voor mensen met slaapproblemen, zoals narcolepsie. Overheden die dergelijke middelen vergoeden werden ook op kosten gejaagd. 

Illegaal

"Als farmaceuten kartelafspraken maken, waardoor goedkopere medicijnen van de markt geweerd worden is dat illegaal. De afspraken tussen Teva en Cephalon hebben patienten en gezondheidszorg beschadigd, door hen betaalbare medicatie te onthouden", aldus eurocommissaris Margrethe Vestager. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Garnalen-godfather' aansprakelijk voor kartelboete, moet 13 miljoen betalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van