Internet op zee

Maritiem satellietbedrijf failliet, klanten bezorgd over verbindingen

25 november 2020 11:30 Aangepast: 26 november 2020 13:11
SeaVsat verzorgt internet, telefoon en video voor de scheepvaart. Beeld © ANP

Het satellietbedrijf SeaVsat uit Lelystad, dat internetverbindingen voor zeeschepen en boorplatforms levert, is failliet. Klanten maken zich zorgen over de gevolgen voor hun internet-, telefoon- en televisieverbindingen. "Ik word aardig veel gebeld door klanten", zegt curator Elsa Bruggink.

SeaVsat (spreek uit: sie vie sat) zorgt ervoor dat de opvarenden van cruiseschepen, boorplatforms, vissersboten en superjachten aan boord internet hebben en kunnen bellen en televisiekijken.

Toonaangevend

Het bedrijf werd in 2002 opgericht door ondernemer Sjoerd de Boer, en groeide naar eigen zeggen uit tot 'Nederlands toonaangevende aanbieder van internet via satelliet op zee.'

Uit de laatste jaarrekening die SeaVsat deponeerde bij de Kamer van Koophandel, blijkt dat het satellietbedrijf in 2019 in zwaar weer raakte. De onderneming schreef al enkele jaren rode cijfers, maar zag het verlies dat jaar exploderen tot bijna 1,2 miljoen euro. Daardoor zakte het eigen vermogen ruim een half miljoen onder nul.

Corona

Tot overmaat van ramp werd SeaVsat dit jaar getroffen door een nieuwe tegenvaller. "Met de komst van corona heeft de onderneming te maken met een dalende omzetontwikkeling", aldus de jaarrekening. Wel maakte het bedrijf gebruik van de regeling voor loonkostensubsidie NOW en de uitstel van betaling van loonbelasting.

Verder onderhandelde het satellietbedrijf met haar schuldeisers over betalingsregelingen. De grootste leverancier die geld tegoed heeft is het Luxemburgse SES, dat tientallen satellieten exploiteert. SES zette de dienstverlening aanvankelijk door, omdat het bedrijf extra zekerheden kreeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruiseschepen vermijden havens tijdens corona om geld te besparen

Ook vermeldt de jaarrekening dat SeaVsat nog ruim drie miljoen euro tegoed heeft van Unius Holding, het bedrijf van oprichter De Boer. Maar omdat dat bedrijf in oktober failliet ging, verwacht SeaVsat dat dat geld niet volledig wordt terugbetaald.

Faillissement

Als gevolg van alle problemen bestond er volgens de jaarrekening al 'ernstige onzekerheid' over het voortbestaan van het maritieme satellietbedrijf. Uit het insolventieregister blijkt dat het bedrijf vrijdag uitstel van betaling kreeg. Maandag werd het faillissement uitgesproken.

In hoeverre de satellietverbindingen van de klanten van SeaVsat door het faillissement gevaar lopen, is nog onduidelijk. Algemeen directeur Elzo Hilgenga reageerde niet op verzoeken om een toelichting en een verkoopdirecteur die de telefoon van het bedrijf opneemt, wil er niets over kwijt.

Verbindingen op zee

Curator Elsa Bruggink erkent dat de voortzetting van de dienstverlening een gevoelig aspect is van dit faillissement, omdat klanten van het satellietbedrijf daarvan voor hun verbindingen op zee afhankelijk zijn.

"Dat begrijp ik. Daarom probeer ik tot een doorstart van de onderneming te komen. Dat zal de gevolgen voor klanten beperken, hoop ik." Bruggink zegt al 'aardig veel gebeld' te zijn door bezorgde klanten.

Miljoenenrechtszaak

Oprichter Sjoerd de Boer, die de onderneming 16 jaar lang leidde, zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het faillissement. "Sinds vorig jaar zit er een andere bestuurder. Die heeft de zaak in de vernieling geholpen."

Dat hij zelf nog 3 miljoen euro aan het satellietbedrijf zou moeten betalen, ontkent hij. "Daarover is een rechtszaak geweest. Daar kwam een heel ander bedrag uit." Inzage in die uitspraak zegt De Boer niet te kunnen geven. Hoeveel hij het bedrijf wel schuldig is, wil hij niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Curator vraagt faillissement vroegere sportwagenbouwer Spyker aan

Wat er na het faillissement met de dienstverlening aan de klanten gebeurt, zegt de oprichter van de onderneming evenmin te weten. "Voor mij is het lang geleden. Ik ben alweer met nieuwe bedrijven bezig en heb het druk genoeg."

De Boer zegt nog wel in de maritieme satellietmarkt actief te zijn, maar geen doorstart met SeaVsat te willen maken. "Als iemand het wil overnemen, moet ie de curator bellen. Ik heb er geen belang meer bij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van