Ga naar de inhoud
Weg vrij voor nationale zaken

Duitse rechter mag zich buigen over machtsmisbruik 'Nederlands' Booking.com

Topman Glenn Fogel van Booking.com. Beeld © China Images / ANP

Een Duitse rechter mag zich buigen over een zaak rondom vermeend machtsmisbruik door boekingsbedrijf Booking.com, ook al is dat bedrijf gevestigd in Nederland. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

De eigenaar van het Duitse hotel Wikingerhof wil Booking.com namelijk in Duitsland aanklagen voor machtsmisbruik. Volgens de eigenaar is het bedrijf inmiddels zo dominant op de hotelmarkt dat kleine ondernemers zoals zij niet meer om de boekingssite heen kunnen.

Omdat het hier een claim rondom machtsmisbruik betreft, vindt het Hof dat hoteleigenaren in hun eigen land moeten kunnen procederen. Ook al is dat bij andere conflicten niet gebruikelijk. In dit specifieke geval gaat het om een Duits hotel, maar de uitspraak opent de weg naar zaken in meer Europese landen.

Voordeelprijzen 

Volgens de Duitse hoteleigenaar had zij ‘geen andere keuze’ dan akkoord gaan met de voorwaarden van Booking, ook al had ze er bezwaar tegen en zouden bepaalde praktijken in strijd zijn met het mededingingsrecht.

Zo zouden prijzen zonder toestemming van de ondernemer op Booking worden aangeduid als 'voordeelprijs' en heeft de ondernemer geen toegang tot bepaalde contactgegevens van klanten.

Bovendien rekent Booking een provisie van 15 procent en dat is veel te veel, zo claimt de eigenaar.

Booking is teleurgesteld

Booking zegt in een reactie teleurgesteld te zijn in de uitspraak van het Hof. Het zou afbreuk doen aan de jurisdictie van rechters en contractsvrijheid tussen bedrijven in de weg staan. "De uitspraak geeft ruimte aan verschillende interpretaties (red. van verschillende rechters) binnen de EU", aldus Booking. Het bedrijf vindt dat onwenselijk. 

Grote techbedrijven liggen ook op internationaal niveau onder de loep vanwege hun dominante posities op de markt. De Europese Commissie heeft nieuwe manieren bedacht om bedrijven zoals Google terug te fluiten en dat kan grote gevolgen hebben voor die bedrijven. Zo kijkt de EU naar opsplitsing.

EU
Lees ook:
EU wil grote (tech)bedrijven nog harder aanpakken

Negatief voor Booking

De Amerikaanse ceo Glenn Fogel vreest dat dat deze maatregelen ook negatief zullen uitpakken voor Booking.com, zei hij recent in de Financial Times. Booking, dat in 2005 werd verkocht aan een Amerikaanse partij, zou zo’n tweederde van de markt voor online hotelboekingen in handen hebben en daarmee opereren als 'poortwachter.'

Eerder riepen verschillende bedrijven al op tot een hardere aanpak van dominante bedrijven. In Nederland begon een groep ondernemers al een crowdfundactie voor een alternatief voor Booking.com onder de naam BeterBoeken.

Europese
Lees ook:
Europese Commissie: 'Amazon misbruikt macht met dubbelrol'