Na megaschandaal

Noodlijdende corporatie Vestia heeft weer steun nodig

24 november 2020 11:12 Aangepast: 24 november 2020 11:28
Woningcorporatie Vestia is nog steeds niet gezond. Beeld © ANP

Tien jaar nadat Vestia keihard werd getroffen door het derivatenschandaal, heeft de woningcorporatie opnieuw financiële steun nodig. Andere corporaties zouden daarvoor weer in de buidel moeten tasten.

Dat meldt het FD vandaag. Volgens de zakenkrant moet er in februari een oplossing zijn. Tijdens een congres vorige week zou Martin van Rijn (voorzitter van de branchevereniging van corporaties, Aedes) een beroep hebben gedaan op bestuurders van andere corporaties om Vestia opnieuw financiële steun te verlenen.

Opsplitsing Vestia

Daarbij kwamen verschillende mogelijkheden aan bod. Zo kan Vestia met een bijdrage van andere corporaties opnieuw worden gesaneerd, of kunnen de miljardenleningen van de kwakkelende corporatie (deels) worden verdeeld over de branchegenoten.

Ook de opsplitsing van heel Vestia in drie delen is een mogelijkheid, bevestigt topman Arjan Schakenbos van de corporatie tegenover het FD. Maar ook dan moet er geld bij. "Anders is het gewoon drie keer ellende in plaats van één keer."

Groot schandaal

In 2012 moest de woningcorporatiesector Vestia ook al redden, nadat het bedrijf aan de afgrond was geraakt door een groot pakket zogenoemde derivaten.

Die financiële producten hadden Vestia moeten beschermen tegen een rentestijging, maar bleken funest toen de rente daalde. Een noodpakket van 675 miljoen euro voorkwam destijds dat de corporatie omviel.

Steekpenningen

Later bleek dat de kasbewaarder die de derivaten had aangeschaft, steekpenningen had aangenomen van een tussenpersoon. Beide mannen werden veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachten van Vestia-zwendel moeten jarenlang de cel in

Sindsdien staat Vestia onder bijzonder beheer en zijn de financiën van de corporatie gesaneerd. Maar de organisatie zucht nog steeds onder miljardenleningen met een relatief hoge rentevergoeding.

180 miljoen is te weinig

Om die te kunnen blijven betalen, moest de corporatie afgelopen acht jaar zwaar bezuinigen. Vestia verkocht duizenden woningen, halveerde het personeelsbestand en verhoogde de huren. Voor onderhoud, nieuwbouw of verduurzaming heeft de corporatie nauwelijks geld. Vestia is 'niet duurzaam financieel gezond', aldus een recent verbeterplan.

Vorig jaar bleek ook al dat Vestia steun nodig heeft. Destijds werd die geschat op 180 miljoen euro. Bronnen uit de sector zeggen in het FD dat 'dit bedrag aan de lage kant is, als er een structurele oplossing voor de leningenportefeuille moet komen.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woningcorporatie Vestia komt opnieuw 180 miljoen tekort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van