Ga naar de inhoud
Makkelijker reizen

Luchtvaartbranche komt met 'coronapaspoort' voor reizigers

Beeld © ANP

De luchtvaartsector komt met een eigen 'coronapaspoort' waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of de noodzakelijke negatieve test voor het coronavirus hebben ondergaan die in sommige landen verplicht is.

Daarmee wil de internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA het internationale reizen vergemakkelijken. De app moet begin volgend jaar beschikbaar komen.

Komende maanden testen

In het paspoort moeten informatie over reisvereisten, zoals verplichte tests of vaccinaties, beschikbaar komen voor reizigers, maar moet ook snel te zien zijn of de passagiers aan die eisen voldoen. Daardoor moeten overheden, laboratoria, luchtvaartmaatschappijen en reizigers informatie kunnen aanleveren die dan in die app gekoppeld worden.

Daarbij maakt de IATA gebruik van software die het eerder al ontwikkelde om te kijken of reizigers de juiste visa hebben.

De branchevereniging ontwikkelde de app samen met luchtvaartconcern IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, Iberia en Vueling. Met dat concern gaat het de komende tijd de app ook testen.

'Coronacrisis
Lees ook:
'Coronacrisis kost luchtvaart dit jaar 290 miljard euro'

Vaccinatie verplicht

Volgens de branchevereniging slaat de app geen gegevens op en maakt die gebruik van de blockchain. iPhone-gebruikers kunnen in het eerste kwartaal van volgend jaar de app gaan gebruiken, verwacht de IATA. Mensen met een Android-telefoon moeten tot het tweede kwartaal wachten.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas liet al weten te kijken of een vaccinatie verplicht gesteld kan worden voor internationale reizen van en naar Australië. Het Nederlandse Transavia liet desgevraagd aan RTL Nieuws weten dat over zo'n vaccinatieplicht nog te veel onduidelijkheid is en dat hun focus nu op testen ligt.

Luchtvaartmaatschappij
Lees ook:
Luchtvaartmaatschappij Qantas: vaccin straks verplicht op internationale vluchten