Klantenbinding

Stukje bedrijf bij je hapjespan: Blokker geeft klant blokjes aandelen

19 november 2020 08:25 Aangepast: 19 november 2020 09:19
Met een blokje Blokker deel je eventuele winst, maar je krijgt geen medezeggenschap. Beeld © ANP

Wilt u ook zegeltjes, eh… aandelen? Binnenkort kunnen klanten van retailer Blokker bij elke aankoop een percentage van het bedrijf krijgen. Het plan heet 'Blokjes Blokker'.

Dat vertelt Blokker-ceo Michiel Witteveen donderdag aan het Financieele Dagblad (FD). Het nieuwe loyaliteitsprogramma begint eind november. In plaats van zegels of korting, kunnen klanten een klein aandeel krijgen in het bedrijf.

Dit staat los van het plan om het bedrijf binnen drie jaar naar de beurs te brengen, benadrukt de ceo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Blokker verkoopt Belgische en Luxemburgse winkels

Geen zegels maar aandelen

De warenhuisketen werkt samen met fintechbedrijf Bits of Stock. Dat loyaliteitsprogramma's voor retailers ontwikkelt. Het idee: als je klanten ook je aandeelhouders zijn, zijn ze veel sterker betrokken bij het bedrijf.

De makers leggen het uit in dit filmpje. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen plannen voor samenwerking met bedrijven als Thuisbezorgd.nl, Adidas en Uber.

Met de app van Bits of Stock kun je sparen met je aankopen. In dit geval geen zegeltjes, punten of euro's, maar deeltjes van het bedrijf waarbij je iets gekocht hebt. Het gaat om fractionele aandelen: percentages of 'stukjes' van Blokker-aandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Airmiles over datum? 5 vragen over Neerlands oudste spaarprogramma

'Geen beleggingen'

In Nederland is fractioneel beleggen nu nog niet mogelijk, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wel. In de VS zijn zulke fractionele aandelen populair bij particuliere beleggers die een heel aandeel te duur vinden of hun portefeuille beter willen spreiden met minder geld. Dat doen ze dan door meerdere onderdeeltjes van verschillende bedrijven te kopen.

Dit 'blokjes Blokker'-plan staat los van het plan om Blokker naar de beurs te brengen. Het gaat volgens de woordvoerder niet om 'beleggingen', maar om certificaten van aandelen die uitgegeven worden via een Stichting Administratiekantoor. Welk percentage van de eigen aandelen Blokker hiermee uitgeeft, wil het bedrijf nog niet zeggen.

"Het is geen echte vorm van beleggen, maar wel een interessante technologie", zegt Stan Westerterp, partner bij Bond Capital Partners.

Wel winst, geen zeggenschap

Volgens Blokker is het de bedoeling dat die certificaten 'op termijn meer waard worden, zodat je er winst op maakt'. Blokjes-eigenaren hebben recht op een percentage van de bedrijfswinst, net als aandeelhouders.

Op het eerste gezicht lijkt het spaarprogramma vooral een marketingmiddel waar spaarders minder aan hebben dan aan een gemiddeld zegeltje. Winst lijkt er op korte termijn niet in te zitten. In juli bleek uit de jaarcijfers dat het langzaam beter gaat met het moederbedrijf van Blokker, de Mirage Retail Group. De nieuwe koers van bezuinigingen en het afstoten van ketens lijkt hun vruchten af te werpen.

Maar het bedrijf maakt nog steeds verlies, al is het minder dan voorheen. In 2019 verloor de holding 144 miljoen euro, ten opzichte van 344 miljoen in 2018.

Geen invloed en geen handel

Bovendien ben je met zo'n fractioneel aandeel geen echte aandeelhouder, benadrukken zowel de Blokker-ceo als de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in het FD. Je kunt namelijk geen invloed uitoefenen op het bedrijfsbeleid. Bovendien kun je jouw blokjes niet zomaar kopen of verkopen. Omdat Blokker niet beursgenoteerd is, kunnen certificaat-eigenaren hun bezit niet verhandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Moederbedrijf Blokker blij met verlies van 144 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van