Tien miljoen euro

Extra geld voor werkgelegenheid in de bouw

17 november 2020 13:29
'De bouw kan juist een stimulans voor de economie zijn.' Beeld © Robin Utrecht, ANP

Er komt tien miljoen euro beschikbaar om mensen in de bouw aan het werk te houden en om nieuwe mensen aan te trekken. Dat hebben werkgevers en werknemers in de bouw met elkaar afgesproken, in overleg met de overheid.

Het geld komt uit het bestaande onderwijs- en ontwikkelingsfonds van de bouw. Werkgevers storten daar jaarlijks een bedrag in, zo is afgesproken in de cao Bouw & Infra.

BBL en 'Van bank naar bouw'

De tien miljoen euro is bedoeld om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om nieuwe mensen aan te nemen. Zo kunnen werkgevers maximaal 1250 euro krijgen voor een zogeheten BBL-kracht. Dat is iemand die tegelijk werkt en leert.

Een werkgever kan 500 euro krijgen bij de start. Als een leerling het leerwerktraject succesvol afrondt komt er nog eens 750 euro bovenop.

Ook is er een financiële bijdrage in kosten als een werkgever iemand aanneemt via een omscholingstraject. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal programma voor boventallig verklaard bankpersoneel met de titel 'van bank naar bouw'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Bouwsector krimpt dit jaar door PFAS- en stikstofcrisis'

Economische crisis

Bij de vorige economische crisis zat de bouw in zwaar weer en verloren veel mensen hun baan. Enige jaren later bleken die krachten juist hard nodig, bijvoorbeeld voor de bouw van voldoende nieuwe woningen.

Ook nu heeft de bouw last van het economisch tij en van de perikelen rond stikstof en Pfas. Met dit programma wil de sector voorkomen dat er straks opnieuw tekorten ontstaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van