Vanwege kerstdrukte

Supermarkten willen ook 's nachts bevoorrading doen

16 november 2020 17:21
Kerstinkopen in de supermarkt in 2018. Beeld © ANP

De lobby-organisatie van supermarkten (CBL) doet een oproep aan gemeenten om op zondag langer open te mogen zijn. Dat is hard nodig, aldus de branche, met het oog op de boodschappen voor de feestdagen. Om te voorkomen dat er lege schappen ontstaan, wil het CBL verder dat supermarkten 's nachts bevoorraad mogen worden.

Verder wil de branche dat de coronaregel die voorschrijft dat na 20.00 uur geen alcohol verkocht mag worden, in december wordt opgeschort. Die maatregel zorgt er volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel voor dat het op de uren dat er wel alcohol verkocht mag worden, te druk kan worden in de winkels

Tijdelijk soepeler regels

Met de drukke decembermaand voor de deur en de regel dat supermarkten minder mensen dan normaal in hun winkel mogen toelaten, verwacht de branche problemen. En die zouden verholpen kunnen worden als gemeenten regels tijdelijk zouden versoepelen.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de openingstijden op zondag. Die zouden gelijkgetrokken moeten worden met de openingstijden doordeweeks. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkeliers vrezen drukte in aanloop naar feestdagen: 'Kom op tijd en gespreid'

's Nachts laden en lossen

En ook voor een ander mogelijk probleem dat de branche vreest, lege schappen, is een soepeler omgang met regels over tijden dé oplossing. Het gaat om de zogeheten venstertijden, waarin is vastgelegd wanneer een supermarkt bevoorraad mag worden. Daar zijn strenge regels voor, om overlast van vrachtverkeer in het midden van de nacht te voorkomen. 

Het CBL pleit ervoor om vanwege de coronacrisis het 's nachts laten bevoorraden van supermarkten in december toch toe te staan. Dat verkleint ook de kans dat er vakkenvullers in de winkels zijn tijdens openingstijden, voegt CBL toe.

Niet tussen 22 en 6 uur

De belangenorganisatie verwijst zelfs naar een kant-en-klaar document van de Vereniging Nederlandse Gemeenten waarmee gemeenten zo'n versoepeling kunnen regelen. VNG onderschrijft overigens het belang van voedselvoorziening, maar adviseert om niet tussen 22.00 en 06.00 uur winkels te laten bevoorraden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege schappen, maar genoeg voor iedereen: hoe kan dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van