Ga naar de inhoud
Veel meer dan gemiddeld

Meer dan 1,5 miljoen per dag: pakkethausse is begonnen

Beeld © ANP

De coronacrisis en bijbehorende lockdowns zorgden ervoor dat we veel meer online zijn gaan bestellen. Door het feestseizoen, waarvoor Singles Day de aftrap gaf, gaat de pakketbezorging nog eens in overdrive.

PostNL deed de afgelopen maanden goede zaken: gemiddeld steeg het aantal bezorgde pakketten met 15 procent ten opzichte van de eerste 9 maanden in 2019.

Tientallen miljoenen

De afgelopen twee, drie weken is het aantal pakketten weer gestegen. Dat komt door de nieuwe lockdownregels in Nederland en België, zegt woordvoerder Tahira Limon. Singles Day (11 november) en de intocht van Sinterklaas komen daar nog eens bij. 

PostNL bezorgt de komende weken tientallen miljoenen pakketten. "Het grote verschil met vorig jaar is dat we dit jaar verwachten dat we op veel meer dagen ruim 1,5 miljoen pakketten bezorgen", zegt Limon. "Vorig jaar waren dat slechts enkele dagen."

Bestel doordeweeks

Om al die pakketten gestroomlijnd te verwerken, heeft de bezorger afspraken gemaakt met webwinkels over de volumes die zij aan mogen leveren. Ook klanten wordt gevraagd om een handje te helpen; bijvoorbeeld door doordeweeks te bestellen in plaats van in het weekeinde.

Normaal gesproken bezorgt PostNL 900.000 pakketten per dag. Vorig jaar waren dat er nog 800.000. Door de coronacrisis is dat al gestegen naar 1 miljoen per dag.

Webshops
Lees ook:
Webshops roepen klanten op om cadeaus feestdagen tijdig te bestellen

Vier tot vijf keer meer

Bij Bol.com was Singles Day populairder dan vorig jaar, zegt woordvoerder Eva Hersbach. "De omzet is dan ook gegroeid. Opvallend is dat koffiemachines het dit jaar heel goed doen in vergelijking met vorig jaar." 

Vorig jaar verwerkte de webwinkel op de piekmomenten zo'n 800.000 artikelen per dag. "Dat is vier tot vijf keer meer dan op een gemiddelde dag. We verwachten daar dit jaar wel overheen te gaan. Online winkelen neemt al jaren toe en door corona kopen Nederlanders en Belgen meer via webwinkels." 

Twee keer zoveel flexmedewerkers

Voor het verwerken van de pakketjes werkt Bol.com in de distributiecentra samen met Ingram Micro (Waalwijk) en CEVA (Nieuwegein). "Het gemiddeld aantal flexmedewerkers dat zij inzetten verdubbelt tijdens de feestdagenperiode", aldus Hersbach.

PostNL heeft zelf zo'n 1700 pakketbezorgers in dienst. Nog eens 600 ondernemers (met bezorgers in dienst) werken met ze samen. 

Pakketbezorgers
Lees ook:
Pakketbezorgers zijn het zat: 'Grijp eens in bij PostNL'