Transfer Dest

Geen NOW 2 voor Ajax, directie ziet af van deel bonussen

13 november 2020 17:10 Aangepast: 13 november 2020 17:54
Directeur voetbalzaken Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar op de tribune bij Ajax, in september 2019. Beeld © ANP

Voetbalclub Ajax trekt de aanvraag voor de tweede tranche van loonsubsidie NOW in. Door de verkoop van verdediger Sergiño Dest voldoet de club niet aan de eisen die gelden om steun te krijgen. De directie van de club ziet verder af van een deel van de bonussen. 

Door dit te doen, houdt de club de mogelijkheid open om wel weer gebruik te maken van NOW 3, legt commissaris Peter Mensing uit tijdens de virtuele aandeelhoudersvergadering van de club. 

De club had een deel van de bonussen voor bestuurders Van der Sar, Lenderink, Overmars en Geelen nog niet overgemaakt. Dat zou namelijk in strijd geweest zijn met de regels die gelden voor bedrijven die gebruikmaken van NOW 2. 

Dest brengt geld in het laatje

Maar de club maakt bij nader inzien dus toch geen gebruik van die regeling. Om voor de steun in aanmerking te komen, moet er sprake zijn van een omzetdaling van minstens 20 procent in een periode van vier maanden tot en met uiterlijk oktober.

De transfer van verdediger Dest werd op 1 oktober bekrachtigd. Door de transfersom van minimaal 21 miljoen is er geen omzetdaling van meer dan 20 procent en dus vervalt het recht op NOW 2, verwacht de club. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax krijgt maximaal 26 miljoen euro van Barcelona voor Dest

Dat scheelt kopzorgen over het al dan niet uitbetalen van bonussen voor het bestuur. Een deel ervan, voor de prestaties van de club in het seizoen 2018/ 2019, was wel betaald. Volgens de club was dat niet in strijd met de NOW-voorwaarden, maar daarover ontstond discussie.

Het ging om een totaalbedrag aan bonussen van 465.000 euro, waarvan 200.000 voor Van der Sar, 15.000 voor Geelen en 250.000 voor Overmars. Die bonussen zijn nu in ieder geval zeker niet in strijd met de regels. 

Voor geplande bonussen die sowieso niet door de beugel hadden gekund, had de club al voorgesorteerd door deze niet uit te betalen. Het ging om 350.000 euro voor algemeen directeur Van der Sar, 100.000 euro voor Lendering (financiën) en Geelen (commercie) en 75.000 voor directeur voetbalzaken Overmars. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer adviseert controle vooraf bij nieuwe NOW-regeling

Gaat niet door

Maar ook al krijgt de club nu geen steun uit de NOW 2-pot, toch ziet de directie definitief van af van het incasseren van de bonussen, vertelt Leen Meijaard, voorzitter van de raad van commissarissen. "Ze neemt de eigen verantwoordelijkheid, we hebben geen druk uitgeoefend als commissarissen."

De club heeft seizoenkaarthouders en sponsoren ook gevraagd om af te zien van compensatie voor de wedstrijden die niet meer zijn gespeeld. Dat leverde ongeveer 3 miljoen euro op, valt op te maken uit het jaarverslag.

Daar kon de directie niet bij achterblijven. "We hebben het voortouw genomen", aldus Van der Sar. "Dat wordt zeer op prijs gesteld, een flinke bijdrage”, aldus Meijaard. 

"Als dat weer kan, dan willen we ook weer bonussen uitbetalen, want daar heeft de directie ook gewoon recht op", voegt Peter Mensing van de beloningscommmissie nog wel toe. Dat zal vermoedelijk niet in het huidige boekjaar zijn, want de club wil ook een aanvraag voor het derde pakket van NOW 3 doen. 

Zwaar jaar

Dat is niet verwonderlijk, want de vooruitzichten zijn nog altijd niet florissant. Omdat er voor lege tribunes gevoetbald moet worden, verwacht financieel directeur Susan Lenderink een zwaar jaar, waarin de Amsterdammers de overheidssteun hard nodig hebben.

Iedere wedstrijd zonder publiek, scheelt 1,5 à 2 miljoen euro inkomsten, zei Van der Sar. Tot nu toe ontving de club een krappe 4 miljoen aan NOW-steun, om salarissen van personeel te kunnen blijven betalen. "We moeten alle zeilen bijzetten", aldus Lenderink. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van