Prille gesprekken

Zweeds SSAB praat met Tata Steel Nederland over overname

13 november 2020 17:28 Aangepast: 13 november 2020 17:32
Beeld © Leo Vogelzang

Het is nog allemaal erg pril, maar er zijn gesprekken gaande tussen het Zweedse staalbedrijf SSAB en Tata Steel Group om de Nederlandse tak van Tata Steel Europe over te nemen. Dit zou een opsplitsing van Tata Steel Europe in een Britse en Nederlandse tak betekenen.

"SSAB heeft gezegd dat ze alleen met de activiteiten in Nederland verder willen", zegt Frits van Wieringen voorzitter van de Europese ondernemersraad van Tata Steel over de lopende onderhandelingen.

De Nederlandse tak praat dus over een deal met het Noorse SSAB. Het Britste gedeelte zal dan waarschijnlijk worden opgenomen onder Tata Steel Limited.

Het ziet er naar uit dat er maandag al een begin wordt gemaakt aan de opsplitsing van Tata Steel Europe, zo zeggen bronnen tegen RTL Z. Aan het einde van de rit wordt Tata Steel Europe opgeheven en blijven de twee takken over.

Verlies

"Ik denk dat het voor de lange termijn een goede oplossing is: de opsplitsing van de Tata Steel Europe", zegt Van Wieringen. Volgens de OR-voorzitter is er de afgelopen twee jaar voortdurend gesproken over het feit dat beide takken één bedrijf moeten vormen. Maar dit waren ze niet, benadrukt de voorzitter.

De Britse tak draait al langere tijd enorme verliezen en daarom moet er flink bezuinigd worden bij Tata Steel Europe. Deze bezuinigingen zouden ook de Nederlandse tak in IJmuiden kunnen raken.

Een opsplitsing zou weleens voordeliger kunnen uitpakken voor Tata Steel Nederland.

De oplossing die nu voorhanden ligt is dat de Nederlandse tak wordt verkocht. Tata Steel gaat daarna met de Britse regering om tafel om te kijken wat ze kunnen doen aan de situatie in het Verenigd Koninkrijk, meldt Van Wieringen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor derde kwartaal op rij verlies voor Tata Steel

Voorzichtig

Op de korte termijn zal opdelen niet gemakkelijk zijn, vertelt de OR-voorzitter. "Een groot gedeelte van ons bedrijf is Europees ingericht. Dit maakt het nog best complex."

Nog steeds moeten we voorzichtig zijn over de gesprekken benadrukt Van Wieringen. "Het zijn echt nog maar beginnende gesprekken. Het kan nog alle kanten opgaan."

Ook SSAB benadrukt dit. Het bedrijf zegt dat er echt nog niks overeengekomen is en dat er nog geen prijzen op de tafel liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'850 banen weg bij Tata Steel IJmuiden', ondernemingsraad is woest

Personeel

Als SSAB Tata Steel Nederland overneemt, dan hoeft er waarschijnlijk niet gesnoeid te worden in de bedrijfsvoering. Het aanbod van beiden is namelijk complementair. Ze beconcurreren elkaar niet.

Ook zullen de nu al geplande reorganisaties op de plank worden gezet, al is dat nog niet definitief. "Ik verwacht het eigenlijk wel", zegt Van Wieringen daarover. 

Helaas is er ook slecht nieuws. Er wordt namelijk wel gekeken hoe het bedrijf de gevolgen van de coronacrisis kan beperken en dat kan alsnog betekenen dat er wordt gesneden in het personeelsbestand van Tata Steel Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van