'Niet de juiste weg'

OM trekt hoger beroep Limburgse OV-fraudezaak NS in

13 november 2020 15:57 Aangepast: 13 november 2020 16:07
Een trein van NS-dochter Abellio op het grensstation van Emmerich. Beeld © Nederlandse Freelancers

Het Openbaar Ministerie (OM) trekt het voorgenomen hoger beroep in een fraudezaak tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS) in. Het spoorbedrijf werd verdacht van frauderen bij het binnenhalen van een vervoersopdracht in Limburg.

De aanklagers van het OM hebben gekeken naar de zaak en komen tot de conclusie dat het hoger beroep 'niet de juiste weg is'.

Volgens de aanklager is er onvoldoende bewijs tegen de verdachten in deze zaak. Ook vindt het OM dat de betrokkenen 'op basis van hun handelen en positie al zodanige gevolgen hebben ondervonden dat het doorzetten van het hoger beroep niet opportuun is.'

Hoe zat het ook alweer?

In de zaak draaide het om de aanklacht dat moederbedrijf NS informatie over concurrenten in een groot aanbestedingsproject in Limburg doorspeelden aan zijn dochteronderneming Qbuzz/Abellio. Dit terwijl Abellio nog kans maakte om die vervoersopdracht te krijgen.

Het ging om een zogenoemde OV-concessie, het alleenrecht om openbaar vervoer te verrichten in een bepaald gebied gedurende een bepaalde periode.

Uit een rapport van de Autortiteit Consument & Markt (ACM) uit 2015 kwam naar voren dat de top van de NS afwist van de gang van zaken.

Het OM besloot vervolgens om vijf (oud-)bestuurders van de NS en dochterbedrijf Qbuzz te vervolgen, onder wie oud-bestuurder Tim Huges van de NS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fraude in Limburg: OM gaat NS en vijf oud-bestuurders vervolgen

Rechtbank Den Bosch

Uiteindelijk kwam de zaak voor bij de rechtbank in Den Bosch. Het leidde tot een nederlaag voor het Openbaar Ministerie: alle verdachten werden vrijgesproken.

De rechtbank gaf meerdere redenen voor de vrijspraak. Zo kon het OM niet goed bewijzen of het concurrentiebeding door een adviseur van NS werd omzeild. Deze adviseur was eerst verbonden aan concurrent Veolia en zou daarom over gevoelige informatie beschikken.

Naast de adviseur van de NS was er nog een regiodirecteur die overstapte van Veolia naar NS-dochter Abellio. Ook in dit geval kon het OM niet bewijzen dat de oud-directeur van Veolia bedrijfsgeheimen had gelekt.

Doordat het OM niet hard kon maken dat de adviseur en de oud-directeur informatie hadden doorgespeeld naar Abellio, werden de verdachten vrij gesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-NS-topman Huges vrijgesproken van fraude bij aanbesteding Limburgs ov

Toch klappen voor NS

Is de NS er dan helemaal mee weggekomen? Nee, want de verdachten zijn vrijgesproken, maar NS heeft uiteindelijk een boete van bijna 41 miljoen euro moeten betalen vanwege de bevindingen in het ACM-rapport.

Daarnaast is het niet gelukt om de OV-concessie in Limburg ook te verzilveren. De provincie was van plan om het aan Abellio te geven. Maar besloot anders nadat bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. De vergunning werd uiteindelijk aan een concurrent van NS, Arriva, gegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van