Snel herstel na lockdowns

Koopjeswinkel Action draait lekker, 17 procent meer winst

13 november 2020 09:09 Aangepast: 13 november 2020 14:05
Klanten voor een Action-winkel afgelopen juni. Beeld © Peter Hilz / HH

Koopjeswinkel Action draait een prima jaar. Hoewel in het voorjaar de winkels in een aantal landen dicht moesten vanwege lockdowns, zijn de resultaten beter dan eigenaar 3i had verwacht. Per klant gaan er meer spullen over de toonbank.

Veel winkels zuchten onder de coronacrisis, maar Action blijft dus gewoon lekker doordraaien. Omzetcijfers geeft de Britse eigenaar 3i niet, maar in de twaalf maanden tot en met oktober steeg het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afschrijving goodwill met 17 procent tot 608 miljoen euro.

De winst was volgens 3i meer dan verwacht, al laat het niet weten wat de verwachtingen waren. De hogere winst kwam deels doordat klanten per bezoek meer spullen afrekenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent

Sluitingen en nieuwe winkels

Daarbij moet bedacht worden dat in het voorjaar de winkels in Frankrijk, België en Oostenrijk waren gesloten, terwijl die in Duitsland en Polen deels dicht waren. In Nederland bleven de zaken wel open. Volgens 3i trokken de verkopen na de heropening van de zaken in mei wel weer snel aan.

Action opende 115 nieuwe winkels, waaronder de eerste vijf in Tsjechië. Action wilde eigenlijk dit najaar ook in Italië beginnen, maar dat is vanwege corona uitgesteld tot 2021.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action mocht caissière die vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan

Nieuwe lockdowns

De situatie blijft door de coronacrisis ook erg onzeker. Recent zijn er weer nieuwe lockdowns aangekondigd in Frankrijk, Duitsland en België. Dat zijn naar eigen zeggen drie van de belangrijkste landen voor de keten.

Momenteel is Action in die landen nog wel geopend maar in Frankrijk en België wordt slechts een beperkt assortiment aan de man gebracht. In Frankrijk gaat het om 60 procent van de artikelen die normaal gesproken in de winkels liggen en in België om 50 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van