Online advies

Rabobank sluit helft vestigingen: 'Veel werknemers krijgen andere rol'

12 november 2020 08:21 Aangepast: 12 november 2020 08:23
Rabobanktopman Wiebe Draijer (links) en cfo Bas Brouwers. Beeld © ANP

Rabobank sluit de helft van alle filialen om de winst op peil te houden. Er blijven nog 100 tot 150 vestigingen over, daarbij gaan volgens de bank geen banen verloren.

Voor de uitbraak van de coronacrisis had Rabobank nog 335 filialen. Op dit moment zijn ruim 100 van die vestigingen gesloten. Rabobank liet in juli al weten dat een deel daarvan voorgoed dicht blijft.

Nu blijkt dat er dus nog veel meer vestigingen worden gesloten. Dat bevestigt de woordvoerder van Rabobank aan RTL Z na berichtgeving in het Financiele Dagblad.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Ook Rabobank sluit kantoren permanent na coronacrisis

Van bankkantoor naar videochat

18 van de 89 lokale bankkantoren sluiten en het aantal filialen gaat de komende jaren naar '100 tot 150'. Daarbij gaan vooralsnog geen banen verloren, vertelt de woordvoerder.

"We begeleiden mensen van werk naar werk", zegt hij. "Wie voorheen klanten hielp in een lokale vestiging, geeft nu bijvoorbeeld advies via videochat. Dat past veel beter bij deze tijd." Volgens Rabobank zijn de vestigingen steeds minder belangrijk voor direct contact met klanten.

Versneld door corona

"We merken dat klanten steeds minder langskomen", zegt de woordvoerder. "Tijdens de coronacrisis is die ontwikkeling versneld. Veel meer mensen maken bijvoorbeeld gebruik van videochat. Bijna alle hypotheken worden via online gesprekken afgesloten."

Verder werkt de bank nu al met 'mobiele adviseurs' die langskomen bij ouderen of zieken om met hun bankzaken te helpen. "We willen zijn waar onze klanten zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een winkel, op een festival of in een bibliotheek", aldus de woordvoerder.

Hij benadrukt dat het reorganisatieplan draait om 'meer dan bankstenen'.

Eerdere bezuinigingen

In 2016 is er al flink gereorganiseerd bij Rabobank. Er sloot toen een fors aantal filialen en medewerkers verloren hun baan. Het kostte toen twee jaar om de veranderingen te laten goedkeuren door de algemene ledenraad.

Ondertussen blijft de winst van Rabobank achter bij die van concurrenten. Tijdens de coronacrisis staat die winstgevendheid nog meer onder druk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Sluiting bankkantoren problematisch voor ouderen'

ING

Afgelopen juli werd ook bekend dat concurrent ING één op de vier kantoren in Nederland sluit. Komend jaar gaan op 42 locaties de deuren definitief dicht en komen er servicepunten waar klanten terecht kunnen voor eenvoudige handelingen zoals het openen van een rekening.

Bovendien schrapt ING schrapt 1000 banen, waarvan mogelijk 200 tot 300 in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van