Weinig animo

Slechts 503 KLM'ers willen vrijwillig weg bij noodlijdende maatschappij

11 november 2020 11:12 Aangepast: 11 november 2020 11:32
KLM-werknemers kiezen niet massaal voor vrijwillig vertrek. Beeld © ANP

Er hebben zich 503 medewerkers van KLM gemeld die gebruik willen maken van de vertrekregeling die het bedrijf had opengesteld. Dat lijkt onvoldoende om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Of al deze medewerkers ook echt het bedrijf zullen verlaten is nog niet zeker. "KLM gaat nu kijken of deze aanmeldingen toegewezen kunnen worden", meldt een woordvoerder aan RTL Z.

Bedenktijd

Het bedrijf kan zich niet permitteren om ineens te veel stewardessen of technici te laten vertrekken, daar moet dus nog naar gekeken worden. Vervolgens krijgen diegenen die willen én mogen vertrekken ook nog eens bedenktijd. 

Het gaat om 162 aanmeldingen van cabinepersoneel en 341 vrijwilligers van het grondpersoneel van KLM. Voor piloten wordt de vrijwillige vertrekregeling pas later opengesteld. Dat kan pas als de leden van vakbond VNV hun goedkeuring hebben gegeven aan de deal die na moeizaam onderhandelen eerder deze maand werd bereikt.

Termijn verlengd

KLM'ers hadden tot maandagmiddag 17.00 uur om zich aan te melden. Eigenlijk zou de aanmeldtermijn sluiten op vrijdagmiddag, maar om meer medewerkers te verleiden om van de regeling gebruik te maken, werd de deadline over het weekend heengetild.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede ontslaggolf bij KLM 'kwestie van tijd', 1500 banen op het spel

KLM is er veel aan gelegen om zo veel mogelijk mensen uit zichzelf te laten vertrekken, om gedwongen ontslagen te voorkomen. Nu het bedrijf nog minder dan eerder werd verwacht kan vliegen, moeten er mogelijk nog eens 1500 banen geschrapt worden, zei topman Pieter Elbers eind oktober.

Ontslagronde

Bij de reorganisatie in de zomer, waarbij 5500 voltijdsarbeidsplaatsen geschrapt zijn, meldden zich 2436 medewerkers die uit zichzelf het bedrijf willen verlaten. Daarvan vertrokken uiteindelijk zo'n 2000 medewerkers ook echt.

Dat was onvoldoende om gedwongen ontslagen te voorkomen. Bij de eerste ontslagronde bij het bedrijf gaat het bij 1500 van de 5500 geschrapte banen om gedwongen ontslag.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige ronde in juli:

Nog geen 2500 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling KLM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van