Gevolg klimaatdoelstellingen

Kwakkelend Amsterdams steenkolenbedrijf mag 42 banen schrappen

10 november 2020 16:29 Aangepast: 10 november 2020 17:05
Het Amsterdamse steenkolenbedrijf OBA vecht voor zijn voortbestaan. Beeld © ANP

Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) mocht ruim een derde van zijn medewerkers ontslaan. Als gevolg van de klimaatdoelen vecht een van de grootste steenkolenbedrijven van Nederland voor zijn voortbestaan.

Onlangs oordeelde de Amsterdamse Ondernemingskamer dat OBA in het kader van een reddingsplan 42 van de 115 voltijdsbanen mocht schrappen. Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de speciale rechtbank voor bedrijven.

Ook hoeven de steenrijke eigenaren van het bedrijf niet garant te staan voor de nakoming van het sociaal plan voor de blijvende werknemers.

Sluiting Hemwegcentrale

Het Overslagbedrijf Amsterdam is in de jaren vijftig opgericht voor de op- en overslag van droge bulkgoederen, vooral steenkool. Begin jaren negentig profiteerde het bedrijf van de nieuwe nabijgelegen kolengestookte elektriciteitscentrale aan de Hemweg. Dat werd een grote klant.

Maar eind vorig jaar werd de Hemwegcentrale gesloten. Met het sluiten van kolengestookte centrales wil de overheid de uitstoot van CO2 verminderen, om zo de klimaatdoelstellingen te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: kolencentrale Amsterdam al volgend jaar dicht vanwege klimaatdoelen

Tot overmaat van ramp verloor OBA in april nog een andere grote klant. In totaal kost dit alles het bedrijf 40 tot 50 procent van zijn omzet. Daarbij komt dat de gemeenteraad de Amsterdamse haven in 2030 'steenkolenvrij' wil laten zijn.

Reddingsplan

Om te kunnen overleven, stelde OBA begin dit jaar een reddingsplan op. Het bedrijf wil zich richten op andere activiteiten, zoals de overslag van landbouwproducten, mineralen en biomassa. Daarnaast schrapte het bedrijf ruim een derde van de arbeidsplaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplichte sluiting kolencentrales kost ruim 1000 mensen hun baan

Daarmee ging de Ondernemingsraad (OR) echter niet zomaar akkoord. Toen de directie van OBA afgelopen zomer het saneringsplan toch doorzette, stapte de OR naar de rechter.

Garantie sociaal plan

"Daarmee wilden wij vooral bereiken dat de eigenaren van OBA garanties zouden geven aan de blijvende werknemers", aldus Derk Domela Nieuwenhuis, de advocaat van de Ondernemingsraad. "Ook de blijvers moeten gebruik kunnen maken van het geldende sociaal plan, als het reddingsplan niet slaagt."

Adviseur van de OR Lex Wobma wijst er daarbij op dat de eigenaren van OBA zeer kapitaalkrachtig zijn. Driekwart van de aandelen van het bedrijf is in handen van havengigant HES Beheer, dat weer eigendom is van de Australische investeerder Macquarie en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Vermogende eigenaren

"Als het ondanks het reddingsplan toch misgaat, zullen er mogelijk geen centen meer zijn voor de werknemers. Dat is toch raar, omdat er een sociaal plan is dat loopt tot 2023 en de aandeelhouders zeer vermogend zijn", aldus Wobma.

Bovendien was OBA tot vorig jaar nog zeer winstgevend en beschikte het over royale financiële buffers. Uit de jaarrekening in de Kamer van Koophandel blijkt dat het bedrijf in 2019 een nettowinst van 7,1 miljoen euro boekte, op een omzet van 62 miljoen. De vermogensbuffer was, met een solvabiliteit van 66 procent, buitengewoon sterk.

Extreem spannend

"Maar met het wegvallen van de Hemwegcentrale en een andere grote klant viel dus - boem – bijna de helft van de omzet weg. Dan heb je niet meer zoveel aan de mooie cijfers van de jaren ervoor", aldus Wobma.

Nu de OBA-eigenaren van de Ondernemingskamer geen financiële garanties hoeven te geven voor de naleving van het sociaal plan, wordt het volgens de adviseur van de Ondernemingsraad voor de resterende werknemers komende jaren 'extreem spannend' of het bedrijf het hoofd boven water kan houden.

Interim-directeur Jeroen van der Neut van het kolenbedrijf wil niet op vragen over de sanering en de toekomstverwachtingen ingaan. "OBA heeft niets toe te voegen aan de uitspraak van de Ondernemingskamer. De reorganisatie is deze zomer reeds afgerond, conform plan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van