Overheden meerderheidsaandeelhouder

Nationalisatie AF-KLM mogelijk, zelfstandigheid KLM ter discussie

07 november 2020 15:38 Aangepast: 07 november 2020 15:39
Air France-KLM kan worden genationaliseerd door uitgifte aandelen. Beeld © ANP

Naast de eerdere miljardenleningen overwegen Frankrijk en Nederland luchtvaartmaatschappij Air France-KLM te steunen door de aankoop van aandelen. Daardoor kan het bedrijf in feite genationaliseerd worden. Ook de zelfstandige positie van KLM staat op het spel.

Air France-KLM werd dit jaar, zoals de hele luchtvaartsector, keihard getroffen door de coronacrisis. Alleen dankzij miljardensteun van de Franse en Nederlandse overheid kon de luchtvaartmaatschappij haar hoofd boven water houden.

Aandelenuitgifte

KLM kreeg van de Nederlandse overheid, naast honderden miljoenen aan loonkostensubsidie via de NOW-regeling, voor 3,4 miljard euro aan noodleningen en garanties. Air France kreeg vergelijkbare steun van de Franse overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Hoekstra: mogelijk nog meer steun nodig voor KLM

Omdat de overheidssteun mogelijk onvoldoende is, nu blijkt dat de coronacrisis waarschijnlijk langer aanhoudt dan gehoopt, wordt door de Franse en Nederlandse overheden nagedacht over de aankoop van aandelen. Dat bevestigde de Franse staatssecretaris van transport Jean-Bapiste Djebbari gisteren.

Meerderheidsaandeelhouder

Deze vorm van steun verschilt van het eerdere reddingspakket, omdat het luchtvaartbedrijf daarmee geld ophaalt dat in tegenstelling tot de eerder verschafte leningen niet hoeft worden terugbetaald.

Wel zullen de overheden door zo'n aandelenuitgifte waarschijnlijk meerderheidsaandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij worden. Momenteel zijn de Franse en Nederlandse overheid 'slechts' grootaandeelhouder, met elk een belang van ongeveer 14 procent.

Verwatering

Beleggers zullen naar verwachting vanwege het hoge risico op een faillissement niet of nauwelijks willen investeren in de nieuwe aandelen die het bedrijf uitgeeft. Die stukken moeten daarom dus door de overheden worden gekocht. Daardoor zal het belang van de overige aandeelhouders verwateren.

De verwachting is bovendien dat die verwatering enorm zal zijn. De waarde van het aandeel Air France-KLM is door de coronacrisis immers gekelderd. Begin dit jaar koerste het aandeel nog rond de 9 euro. Daarvan is momenteel zo'n 3 euro over.

Zeggenschap

Om een substantieel bedrag op te halen, zal het bedrijf daarom relatief heel veel aandelen moeten uitgeven. Het procentuele belang van de huidige aandeelhouders die geen nieuwe stukken kopen, kan zo worden weggevaagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM in de knel: '10 miljard euro extra nodig'

Als de Franse en Nederlandse overheden zo samen een overtuigend meerderheidsbelang krijgen, krijgen zij ook de zeggenschap over het bedrijf. In feite zal Air France-KLM daarmee genationaliseerd zijn. Vergelijk het met het belang van de overheid in ABN Amro, dat ondanks de beursgang van 2015 nog op 56 procent staat.

Zelfstandigheid KLM

Staatssecretaris Djebbari erkende gisteren dat door de uitgifte van aandelen een 'technische nationalisatie' mogelijk is. Ook stelde hij dat de integratie van KLM in Air France 'op de agenda' staat.

Volgens de Telegraaf is daarmee de onrust binnen KLM terug, na roerige weken rond de versobering van de arbeidsvoorwaarden en het eerdere steunpakket.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt tegen de krant dat het nog onzeker is of de Nederlandse overheid meedoet aan een aandelenuitgifte. Over een verdere integratie van KLM in Air France is hij niet positief. "Het is geen uitgemaakte zaak of het beter gaat met meer integratie. Het is niet iets waar ik onmiddellijk heel enthousiast over ben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslag op staande voet na meenemen mondkapjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van