Weekend bedenktijd

KLM-personeel krijgt meer tijd voor aanmelding vertrekregeling

06 november 2020 12:25 Aangepast: 06 november 2020 12:33
Beeld © ANP

KLM geeft zijn personeel een paar nachtjes extra bedenktijd om te beslissen of zij gebruik willen maken van de vrijwillige vertrekregeling die de vliegmaatschappij biedt. Eigenlijk moesten geïnteresseerden zich vandaag melden, maar KLM verlengt de aanmeldtermijn.

Personeel dat gebruik wil maken van de regeling, heeft daar nu tot maandagmiddag 17.00 uur voor, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. De extra tijd is om toch nog zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om zich te melden, legt zij uit.

Miniatuurvoorbeeld
19 oktober:

KLM stelt vertrekregeling weer open: 'Meer duidelijk over waar klappen vallen'

KLM doet geen mededelingen over het aantal aanmeldingen tot nu toe en hoe zich dat verhoudt tot het aantal waar het bedrijf op hoopt. Doel van de regeling is het voorkomen van gedwongen ontslagen. 

Of dat lukt, is zeer de vraag. De regeling is qua inhoud hetzelfde als de regeling die KLM in de zomer had. Daar melden zich bijna 2500 mensen voor, maar dat was te weinig om gedwongen ontslagen te voorkomen. 

Minder vluchten, minder personeel

KLM draait dit jaar extreem veel verlies door de coronacrisis. Het bedrijf voert gemiddeld maar de helft van het aantal vluchten uit dat het vorig jaar deed. In de zomer werd daarom een reorganisatie aangekondigd, waarbij 5000 voltijdsbanen worden geschrapt.

Een groot deel hiervan gaat via natuurlijk verloop of omdat personeel gebruik maakt van de vrijwillige vertrekregeling. Maar voor 1500 KLM'ers gaat het om een gedwongen vertrek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrekkers kosten KLM zo'n 175 miljoen euro

Nieuwe ontslagronde

Als te weinig grond-, cabine en cockpitmedewerkers reageren op de vrijwillige vertrekregeling, is een nieuwe ontslagronde een kwestie van tijd, vrezen vakbonden.

Het bedrijf verwacht zelf de komende maanden op 45 procent te draaien ten opzichte van vorig jaar, een verslechtering ten opzichte van de eerdere verwachtingen van meer dan 55 procent. Iedere 10 procent minder capaciteit kost 1500 banen, rekende topman Pieter Elbers onlangs voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede ontslaggolf bij KLM 'kwestie van tijd', 1500 banen op het spel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van