Ga naar de inhoud
Reisbranche in het nauw

Booking profiteerde van einde lockdowns, maar nu komen er nieuwe

Een bijna leeg terras in Italië tijdens de strenge coronaperiode Beeld © Getty

Booking Holdings, het bedrijf achter Booking.com, draaide in de maanden juli tot en met september minder slecht dan eerder dit jaar. Doordat reizen makkelijker werd boekten meer mensen een hotelkamer via het bedrijf. Maar het zit niet mee, want nu komen verschillende landen met nieuwe maatregelen tegen corona.

Booking leed dit voorjaar zwaar onder de lockdowns in meerdere landen die het gevolg waren van het coronavirus. Het tweede kwartaal was daardoor dramatisch slecht.

In de zomermaanden werden coronamaatregelen evenwel versoepeld, waardoor het makkelijker werd om te reizen. Booking zelf spreekt ook van inhaalvraag.

Booking.com
Lees ook:
Booking.com wil kwart personeel ontslaan, ook ontslagen in Nederland

Minder slecht

Een optimist zal zeggen dat het in het derde kwartaal wat beter ging, maar eigenlijk ging het minder slecht. De omzet daalde namelijk met bijna 48 procent (tot 2,6 miljard dollar) in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Hoewel de krimp in het tweede kwartaal met bijna 84 procent veel groter was, is het nog altijd een forse daling.

Een
Lees ook:
Een site vol psychologische beïnvloeding: zo werkt Booking.com

Winst

Er was in de maanden juli tot en met september wel een winst, van 801 miljoen dollar. Dat was een afname van 59 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar en minder dan analisten hadden verwacht.

Daarbij werd de winst positief beïnvloed door winst op beleggingen van 730 miljoen. Daar tegenover stond een afboeking van goodwill van 573 miljoen dollar (eerder overgenomen bedrijven zijn minder waard dan eerder werd gedacht). 

Nieuwe lockdowns

Net nu de ellende enigszins achter de rug leek, krijgen veel landen te maken met een tweede golf van coronabesmettingen.

Daardoor nemen veel landen maatregelen en dat zal de animo om te reizen weer beperken, aldus Glenn Gogel, ceo van Booking Holdings.

Sneltesten moeten redding brengen: kaalslag dreigt in reisbranche

09:31