Koersval van 10 procent

Beleggersclub VEB eist geld van Fugro om uitgelekte claimemissie

05 november 2020 20:03
Een schip van Fugro. Beeld © EPA

Het in zwaar weer verkerende Fugro heeft er een extra kopzorg bij. Beleggersbelangenvereniging VEB wil geld zien van het bedrijf vanwege een uitgelekt plan dat uiteindelijk een koersval veroorzaakte. 

Op 19 oktober maakte Fugro bekend dat het voor 250 miljoen euro aan nieuwe aandelen wil uitgeven en een deal had met banken over het herfinancieren van leningen. Dat kwam niet als een verrassing, omdat het bedrijf door de lage olieprijs in zwaar weer zit. 

Miniatuurvoorbeeld
19 oktober:

Fugro pakt schulden aan en wil extra aandelen uitgeven

Ook mensen die het bedrijf niet volgen, hadden het nieuws al kunnen weten. Op 15 oktober lekte het plan namelijk al uit, via de eigen website van Fugro. Op het testgedeelte van de site werd rond 12.45 een bericht geplaatst, maar dat was al voor iedereen te lezen, stelt de VEB.

Fugro repareerde de fout om 15.05 uur, met een persbericht waarin het erkende dat het in gesprek was met geldschieters

Miniatuurvoorbeeld
15 oktober:

Fugro in problemen: in gesprek met banken en investeerders

Veel te laat, vindt de VEB. Door de 'onhandige actie van Fugro' hebben beleggers die géén weet hadden van het uitgelekte bericht 'een scheur in de broek' als zij tussen 12.45 en 15.05 nietsvermoedend Fugro-aandelen kochten.

Na het persbericht van Fugro om 15.05 uur volgde een schrikreactie onder beleggers. De koers daalde met ruim 10 procent van 3,15 euro per aandeel naar 2,83. En dat had Fugro moeten voorkomen door eerder te reageren toen het nieuwtje via hun eigen site uitlekte.  

Schadebedrag onbekend

Hoeveel beleggers schade hebben en hoe hoog die is, is nog niet bekend, omdat niet helder is hoeveel transacties er zijn gedaan. "Maar het zijn geen enorme bedragen, geen tientallen miljoenen euro's, maar ook weer meer dan een paar duizend", zegt Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB. "Financieel gezien zal deze schade verwaarloosbaar zijn vergeleken met de rest van de problemen die Fugro heeft."

Het gaat de VEB vooral om het principe, dat alle beleggers tegelijkertijd geïnformeerd moeten worden over koersgevoelige informatie. "Dat soort zaken moeten ze onder de pet houden en als het toch misgaat, dan moet de handel worden stilgelegd of meteen een persbericht naar buiten", aldus Keyner. 

VEB gesprek of rechtszaak

De VEB heeft Fugro officieel aansprakelijk gesteld, nadat een eerste brief 'oppervlakkig' werd beantwoord. "We hopen dat Fugro nu wel met ons in gesprek wil", vertelt Keyner. Als dat niet gebeurt, start de VEB een rechtszaak, maar Keyner verwacht niet dat dit nodig zal zijn. "De enkele keren dat een onderneming wilde procederen, gingen ze nat."

Onder meer bouwer VolkerWessels en kabelaar Ziggo troffen schikkingen met de VEB nadat die een rechtszaak tegen de bedrijven was gestart vanwege het te laat melden van koersgevoelige informatie.

Of Fugro het zo ver wil laten komen, is onduidelijk. "We hebben de brief van de VEB gekregen en die zijn we aan het bestuderen", aldus Edward Legierse, directeur communicatie van het bedrijf. Verder geeft hij geen commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van