Sombere situatie

Minister Hoekstra: mogelijk nog meer steun nodig voor KLM

03 november 2020 15:17 Aangepast: 03 november 2020 15:28
Wopke Hoekstra (archieffoto) Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft mogelijk nog meer overheidssteun nodig om de coronacrisis door te komen. “Ik kan het niet uitsluiten”, zegt minister Hoekstra van Financiën op RTL Z.

Zeven van de acht vakbonden bij KLM hebben intussen ingestemd met de voorwaarden voor het huidige steunpakket. Alleen de piloten moeten nog ja zeggen tegen een loonoffer voor volledige looptijd van de lening van vijf jaar.

Situatie is verder verslechterd

Als ook de piloten akkoord zijn, krijgt KLM 3,4 miljard euro aan steun overgemaakt. Maar nu al is de vraag of dat genoeg is.

"Vorig jaar dacht je dat je hiermee tot ver in het volgende kalenderjaar zou komen", aldus Hoekstra. "Maar inmiddels is de situatie in de luchtvaart verder verslechterd en zijn de vooruitzichten somberder geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun in Kamer voor harde opstelling Hoekstra richting KLM-piloten

"Ik zou graag willen dat we nu door de bocht zijn en dat voor KLM de vlag uit kan", zegt Hoekstra. "Maar de realiteit is echt anders." 

Geen prognoses

Als blijkt dat KLM meer steun nodig heeft om de crisis door te komen, dan zal het kabinet opnieuw kijken wat het voor de  luchtvaartmaatschappij kan doen.

Of bij een tweede steunronde ook opnieuw een loonoffer zal worden gevraagd van het personeel wil Hoekstra niet zeggen. "Ik vind het niet verstandig daar nu op in te gaan. Op dit dossier wil ik me niet aan prognoses wagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van