Materialendivisie blijft achter

'Splits DSM op, dan kan de koers nog hoger'

03 november 2020 10:04 Aangepast: 03 november 2020 11:59
DSM maakt staafjes waarmee coronatests kunnen worden afgenomen. Beeld © ANP, Piroschka van de Wouw

De omzet en de winst van DSM waren in het derde kwartaal lager dan verwacht. Van de twee totaal verschillende divisies blijft het deel dat toeleverancier is aan de autoindustrie het slecht doen. Beursexperts zijn dan ook voorstander van het opsplitsen van het concern.

De omzet van DSM daalde in het derde kwartaal met ruim 3,5 procent tot bijna 2 miljard euro. De nettowinst kromp met ruim 23 procent tot 183 miljoen.

"Het valt toch wat tegen, van de omzet was meer verwacht en de winst was aan de onderkant van de verwachtingen of zelfs iets daaronder", aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VDL en DSM gaan samen medische mondmaskers maken

Twee verschillende delen

De omzet bij de divisie die voedingssupplementen maakt bleef stabiel en het resultaat steeg zelfs. Dat komt onder andere omdat mensen iets meer vitamen kopen.

Maar het gaat minder goed bij het DSM-onderdeel dat materialen voor de bouw en de autoindustrie maakt. De omzet daalde daar met 17 procent en de winst met 31 procent. Die krimp was weliswaar minder sterk dan in het tweede kwartaal, maar het is niet om over naar huis te schrijven.

'Beleggers willen focus'

De omzet en resultaten van de materialendivisie schommelen flink mee met de economie, terwijl de voedingsdivisie veel stabieler is.

"Daar houden beleggers niet van, je weet niet hoe je DSM moet inschatten", zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus hierover. Hij begrijpt de oproep van beleggers aan DSM om zich volledig te richten op de voedingsingrediënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DSM schrapt 170 Nederlandse banen

'Koers kan dan nog hoger'

Op de beurs doet DSM het dit jaar prima. De koers van DSM steeg met 24 procent. Daarmee is het één van de best presterende AEX-fondsen. De AEX zelf verloor dit jaar juist 8 procent.

De Geus denkt dat, ondanks de prestaties van het aandeel tot nu toe, DSM het op de beurs waarschijnlijk nog veel beter kan doen, als het zicht richt op voedingsingrediënten. Beleggers lijken daar op vooruit te lopen. De koers staat ruim 2 procent hoger.

Transformatie

DSM richt zich de laatste jaren op voedingsingrediënten. In het kader van die transformatie verkocht het eind september al ongeveer een derde van de materialendivisie. 

Maar Homan denkt dat DSM beter kan wachten met de verkoop van de rest van de materialendivisie tot na de coronacrisis. Dan zal de vraag naar de producten van het onderdeel weer stijgen, verwacht hij. Hij is het met De Geus eens dat beleggers het zouden toejuichen als DSM afscheid zou nemen van de materialendivisie.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van