Staatssteun bevroren

Air France-KLM hard onderuit en weer omhoog op Damrak

02 november 2020 10:52 Aangepast: 02 november 2020 11:06
Een stewardess van KLM op Schiphol, begin juli 2020. Beeld © ANP

De onrust rond Air France-KLM is ook terug te zien in de koers van het bedrijf op de Amsterdamse beurs. Meteen na opening ging het aandeel hard onderuit, maar inmiddels staat er een plus van ruim 5 procent. PostNL daarentegen staat flink in de min.

Het aandeel Air France-KLM ging direct na opening ruim 6 procent omlaag, na het nieuws van dit weekend dat minister Hoekstra van Financiën niet wil praten met de pilotenvakbond. Deze bond ligt als enige dwars als het gaat om de voorwaarden voor een loonoffer in ruil voor steun.

Zolang er geen akkoord is over het loonoffer, krijgt KLM de tweede tranche uit het noodsteunpakket van de overheid niet uitbetaald. Het bedrijf heeft die steun hard nodig, omdat er forse verliezen worden gemaakt.

Verkopen of kopen?

De koers herstelde zich vervolgens wel, inmiddels staat het fonds met een notering aan de Midkap weer ruim in de plus. Waar die stijging aan te danken is, valt niet zo een-twee-drie te zeggen. De daling kan zijn veroorzaakt door beleggers die vanwege het slechte nieuws dit weekend hun aandelen snel hebben verkocht, legt beurscommentator Durk Veenstra uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet weigert staatssteun KLM, Hoekstra wil eerst loonoffers

Een mogelijke reden dat het aandeel vervolgens in waarde steeg, is de verdere daling van de olieprijs. "Dat speelt toch mee op de achtergrond. Professionele beleggers gaan er vanuit dat het bedrijf toch wel gered wordt, en als er dan weer gevlogen wordt, is de lagere olieprijs een gunstig moment om te kopen", analyseert Veenstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winst PostNL explodeert doordat we zoveel online kopen

PostNL en Kiadis

Het aandeel PostNL ging ook in de uitverkoop op het Damrak, na tegenvallende kwartaalcijfers van het postbedrijf. De post- en pakketbezorger boekte ook in het derde kwartaal meer omzet. De groei was vooral te danken aan de pakketdivisie, die blijft profiteren van de coronacrisis.

Volgens analisten viel de winstgevendheid echter lager uit dan verwacht, wat resulteert in een min van bijna 5 procent rond 11 uur. "Dat kan reden zijn geweest voor beleggers om hun winst nu te pakken", aldus Veenstra.

Kiadis Pharma werd op de lokale markt 235 procent meer waard. Sanofi wil het biotechnologiebedrijf overnemen voor 308 miljoen euro. Het bestuur van Kiadis staat achter het bod van de Franse farmaceut.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse farmareus wil biotechbedrijf Kiadis kopen voor 308 miljoen

Beurzen in de plus

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 540,34 punten. De MidKap won ook 1,1 procent, tot 785,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen ietsje.

In de AEX behoorde Unibail-Rodamco-Westfield tot de staartgroep, met een verlies van 2,3 procent. Het vastgoedconcern waarschuwde in een handelsbericht dat de nieuwe maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, de prestaties en het resultaat kunnen raken in het vierde kwartaal. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met een winst van 2,8 procent.

Verkiezingen VS

De Europese beurzen stonden licht in het groen. Beleggers bleven voorzichtig door de nieuwe lockdownmaatregelen in veel Europese landen. Ook werd uitgekeken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag.

In Dublin daalde Ryanair 1 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij leed door de virusuitbraak een verlies in het eerste halfjaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van