Ga naar de inhoud
PakketNL

Winst PostNL explodeert doordat we zoveel online kopen

Vanwege corona bestellen mensen nog meer online. Beeld © Egbert Hartman

We bestellen veel meer spullen online en PostNL profiteert daarvan. De winst verviervoudigde in het derde kwartaal. Dat komt volledig door het bezorgen van pakketjes. PostNL neemt maatregelen om de drukte in het vierde kwartaal aan te kunnen.

Het was al duidelijk dat PostNL goed draaide in het derde kwartaal. Begin oktober verhoogde het namelijk al de winstverwachting. Nu is bekend hóe goed het gaat bij het bedrijf.

De omzet steeg in de maanden juli tot en met augustus met bijna 17 procent tot 742 miljoen euro. De nettowinst nam nog veel meer toe: van 6 miljoen euro tot 24 miljoen euro.

Ondanks de forse winstgroei daalt de koers van PostNL ruim 7 procent. Nadat het bedrijf bekend maakte de winstverwachting te verhogen, begin vorige maand, steeg de koers al fors.

PostNL
Lees ook:
PostNL verhoogt winstverwachting: dividend voor aandeelhouders, bonus voor personeel

PakketNL

De winststijging komt geheel door het bezorgen van pakketjes. Dat onderdeel is goed voor bijna de hele winst van het bedrijf. 

Het rondbrengen van post levert ook wel winst op, maar die steeg niet. De overname van concurrent Sandd veranderde daar ook nog niets aan, terwijl de omzet wel steeg. Pakketbezorging levert nu 12 keer zoveel winst op als het rondbrengen van ansichtkaarten en brieven.

Extra mensen voor drukte

Het vierde kwartaal is voor pakketbezorging altijd de drukste periode en PostNL neemt maatregelen om nog meer pakketjes aan te kunnen. Zo worden meer lokaties gehuurd om het vervoer in goede banen te leiden en er is werk voor meer mensen.

Eerder maakte PostNL al bekend dat het verwacht over 2020 weer dividend aan aandeelhouders te zullen betalen. Ook verhoogde het toen de verwachting voor het hele jaar.

Timmermans commissaris

Opvallend is dat de Raad van Commissarissen van PostNL Koos Timmermans voordraagt als commissaris. Timmermans was cfo bij ING, maar daar werd hij twee jaar geleden geslachtofferd nadat de bank een schikking trof van maar liefst 675 miljoen euro vanwege slecht toezicht op witwassen door klanten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van