Crisisberaad

Ultimatum aan KLM-bonden: morgen akkoord met voorwaarden Hoekstra

30 oktober 2020 16:45 Aangepast: 30 oktober 2020 17:04
Beeld © ANP

KLM heeft de vakbonden een ultimatum gegeven tijdens het crisisoverleg over de noodsteun van de staat die aan een zijden draadje hangt. Zij moeten er alsnog mee akkoord gaan dat de afspraken over een loonsverlaging voor het personeel blijven gelden tot 2025.

In ruil voor de 3,4 miljard euro aan staatssteun die KLM toegezegd krijgt, moet de luchtvaartmaatschappij drastisch hervormen. Een van de eisen van het ministerie van Financiën is dat het personeel tot 20 procent loon inlevert.

Crisis

Daarover werden eerder deze maand afspraken gemaakt met de bonden, maar die gaan Den Haag niet ver genoeg. De afspraken golden tot en met 2022. Daarna zou opnieuw gekeken worden, maar het ministerie van Financiën wil nu zwart op wit hebben dat het loonoffer net zolang loopt als de staatssteun. Tot en met 2025 dus.

Dat zorgde vandaag voor een crisis, die nog niet is opgelost. Acht vakbonden en KLM hebben uren overlegd over een uitweg uit de impasse. Die uitweg moet gevonden worden, want zonder de staatssteun gaat de maatschappij onvermijdelijk failliet.

Allemaal akkoord

KLM laat weten de bonden allemaal akkoord moeten gaan met een extra clausule, bovenop de afspraken die al zijn gemaakt. Die clausule schrijft voor dat er niet gemorreld wordt aan het loonoffer, zolang KLM nog steun krijgt van de overheid.

Aan de details van het akkoord mag nog wel wat gesleuteld worden.

12.00 uur

Morgen om 12.00 uur laat KLM weten aan het ministerie van Financiën hoe de bonden hebben gereageerd. Die hebben het ultimatum in beraad. Vakbond FNV reageerde nog niet op vragen van RTL Z. Cabinebond VNC laat weten 'geen commentaar' te geven.

Over wat er gebeurt als de bonden niet akkoord gaan, wil KLM nog niets zeggen. "We gaan niet op de muziek vooruitlopen", aldus een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van