Ga naar de inhoud
Net nu het beter ging

70 procent Basic-Fit-sportscholen weer dicht door corona

In Nederland zijn sportscholen nog open. Beeld © Pim Ras / Hollandse Hoogte

Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, heeft Basic-Fit de overgrote meerderheid van de vestigingen weer moeten sluiten. Gisteren gingen de sportscholen in Frankrijk dicht, eerder deze week al die in België. En net nu het weer beter leek te gaan met Basic-Fit.

Basic-Fit is één van de bedrijven die hard wordt getroffen door het coronavirus. In het voorjaar moesten alle vestigingen al een tijd dicht en de resultaten in het tweede kwartaal waren dan ook dramatisch.

Toen in het derde kwartaal de vestigingen weer open konden, herstelde de omzet echter: een stijging van 3 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Er waren echter wel veel meer vestigingen: 902 tegen 752. Winstcijfers maakte Basic-Fit niet bekend.

Tweede golf

Inmiddels zit Basic-Fit echter in de tweede golf van coronabesmettingen en dat belooft weinig goeds voor het vierde kwartaal.

De beurskoers houdt zich nog goed. De koers staat weliswaar bijna 40 procent lager dan aan het begin van het jaar, maar in vergelijking met het dieptepunt van eind maart, toen de koers even onder de 11 euro noteerde, is de koers nog 90 procent hoger.

Deze
Lees ook:
Deze landen hebben het coronavirus wél onder controle

België en Frankrijk

Sinds gisteren is iets meer dan 70 procent van alle fitnessclubs van Basic-Fit weer dicht. In België zijn alle clubs in Wallonië en Brussel vanaf afgelopen maandag gesloten en die in Vlaanderen sinds woensdagavond. Dat geldt voor een maand.

De vestigingen in Frankrijk zijn sinds gisteren dicht, in ieder geval tot 1 december. Dat hakt erin. Basic-Fit is weliswaar van oorsprong een Nederlands bedrijf, maar Frankijk is qua aantal clubs verreweg het belangrijkste land. Daar zijn 447 van de in totaal 902 vestigingen, dat is vrijwel de helft.

Noodtoestand in Spanje

Het valt te vrezen dat het daar niet bij blijft. In Spanje heeft het bedrijf 43 filialen en het ziet er wat corona aangaat niet goed uit. De fitnessclubs van Basic-Fit in Spanje zijn nu nog open, maar gezondheidsexperts pleiten voor een lockdown, waarbij de Spanjaarden thuis moeten blijven. De Spaanse regering wil daar echter nog niet aan.

214 vestigingen in Nederland 

In Nederland, ten slotte, heeft Basic-Fit 214 vestigingen, goed voor bijna 24 procent van alle fitnessclubs van het het bedrijf. In Nederland gingen anderhalve week geleden strengere maatregelen in om het coronavirus te bestrijden. Strengere maatregelen lijken nu niet nodig, zei zorgminister Hugo de Jonge vandaag. Alle vestigingen in ons land zijn dus nog open. 

Basic-Fit heeft ook nog 10 vestigingen in Luxemburg. Die zijn ook nog geopend, maar op het totaal voor het bedrijf tellen de Luxemburgse activiteiten niet zwaar. 

Klanten bevriezen lidmaatschap

De nieuwe lockdownmaatregelen kosten het bedrijf geld. Afgelopen maandag hadden 110.000 klanten, van de 2,25 miljoen, hun lidmaatschap bevroren. Dat betekent dat zij in de tussentijd hun lidmaatschap niet verlengen en er dus minder geld binnenkomt.

Inmiddels zullen er meer mensen zijn die hun abonnement hebben bevroren, omdat inmiddels alle vestigingen in Frankrijk en België dicht zijn, zegt woordvoerder Richard Piekaar. Hoeveel, dat wil hij niet zeggen.

Nieuwe clubs hangt af van corona

Ondertussen zet Basic-Fit nog in op groei. Sinds de afsluiting van het derde kwartaal zijn er zes vestigingen bijgekomen en dit jaar groeit het aantal met nog eens vijf. In het eerste kwartaal komen er nog eens 48 bij.

Er zijn verder contracten getekend voor de opening van nog eens 100 clubs, maar het hangt van de ontwikkeling van het coronavirus af wanneer met de bouw daarvan wordt begonnen. Verder zijn de onderhandelingen met verhuurders voor 220 nieuwe vestigingen tot nader order opgeschort.

Rutte: mogelijk eind deze week meer duidelijkheid over wintersport

00:45
Dit is een artikel van