Mayday voor KLM

Miljardensteun KLM op losse schroeven: crisisoverleg tussen KLM en bonden

30 oktober 2020 10:01 Aangepast: 30 oktober 2020 10:49
Beeld © ANP

KLM heeft de vakbonden bijeengeroepen voor een crisisoverleg. De 3,4 miljard noodsteun die het van het kabinet hoopt te krijgen, staat namelijk op losse schroeven. In ruil voor die steun moet KLM de kosten omlaag brengen. Het reorganisatieplan zoals het er nu ligt, kan het kabinet in ieder geval niet goedkeuren.

De bezuinigingen die KLM wil doen richten zich te veel op de korte termijn, is de kritiek. Het kabinet wil dat KLM ook op de lange termijn kosten bespaart, met name personeelskosten. Vakbonden zouden structurele hervormingen in de weg zitten. 

KLM bereikte begin oktober een lang bevochten akkoord met het personeel over een loonoffer. Vooral piloten, de topverdieners van KLM, zien hun arbeidsvoorwaarden flink versoberen. Het loonoffer kan oplopen tot 20 procent voor personeelsleden die drie keer modaal verdienen, of meer.

Dat leek in eerste instantie voldoende, maar de afspraken over loonoffers gelden alleen voor de komende paar jaar. Het ministerie van Financiën vindt dat de harde afspraken ministens tot 2025 blijven gelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dramatisch kwartaal Air France-KLM: verlies van 1,7 miljard

'Verrast door spoedoverleg' 

Dario Fucci, bestuurder van de ondernemingsraad van KLM, is verrast door het spoedoverleg. "We hebben onze goedkeuring, ons fiat, gegeven op de herstructureringsplannen. Dat is nu ongeveer een maand geleden. Het is nu te elfder ure. Als er nu een spoedoverleg wordt ingepland, dan verrast ons dat wel", laat hij RTL Z weten.

KLM heeft heeft de noodsteun hard nodig. Air France-KLM maakte vanochtend bekend dat het in het derde kwartaal een verlies geleden heeft van bijna 1,7 miljard euro. "Als er niks verandert, dreigt er een streep te gaan door de miljardenlening aan KLM", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Redding niet tegen elke prijs

KLM is van groot belang voor Nederland en de zogenaamde hubfunctie van Schiphol. Het kabinet is dan ook bereid ver te gaan om KLM door de crisis te loodsen. "Maar niet tegen elke prijs", aldus Schreinemachers. 

Analist Corné van Zeijl voegt daar aan toe: "Bonden en personeel denken dat Air France en KLM toch wel gered worden en ze dus niet veel hoeven in te leveren." Maar die houding zorgt volgens hem voor wrevel. "Dit gaat moeilijk worden, minister Hoekstra is het hier ook zeker niet mee eens."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van