Ga naar de inhoud
Belastingparadijs

Grootste tabaksfabrikanten sluizen miljarden door Nederland

Tabakswaren, uitgestald in een supermarkt.

De vier grote tabaksfabrikanten van de wereld sluizen hun miljardenomzetten door Nederland om te zorgen dat ze nauwelijks belasting hoeven te betalen. Elk jaar sluizen ze zo'n 7,5 miljard euro door Nederlandse brievenbusfirma's.

Dat blijkt uit een onderzoek van journalistencollectief The Investigative Desk, dat is verschenen in NRC.

Fiscale trucs

De vier tabaksbedrijven, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco en Imperial Brands profiteren jaarlijks volop van het fiscale klimaat in Nederland. Door verschillende fiscale trucs zorgen ze ervoor dat hun omzetten uit andere landen via Nederland minder wordt belast.

Dat doen zijn onder meer door het verstrekken van leningen aan dochterbedrijven tegen zeer hoge rentes om zo de buitenlandse winst te drukken. Ook wordt op grote schaal dividend door Nederland gesluisd om belastingdruk te verlagen. Alle vier de bedrijven gebruiken deze 'dividendroute', concluderen de onderzoekers.

Fiscus vecht tegen BAT

De Belastingdienst in Nederland beschuldigt BAT, de grootste tabaksfabrikant ter wereld, van opzettelijke belastingontwijking via ons land en eist in een nog lopende rechtszaak 1,2 miljard euro aan naheffingen en boetes.

Belastingdienst:
Lees ook:
Belastingdienst: tabaksfabrikant BAT ontwijkt bewust belasting via Nederland

7,5 miljard

Het belastingklimaat is hier gunstig. Nederland wordt in het buitenland vaak gezien als een belastingparadijs.

De grootste tabaksbedrijven sluizen volgens het onderzoek gezamenlijk elk jaar zo'n 7,5 miljard euro euro aan dividend, rente en royalty’s door Nederland om hun belastingdruk te verlagen. Dat is mogelijk omdat internationale regels rond belastingontwijking uitblijven.

De tabaksfabrikanten zelf zeggen dat zij voldoen aan de belastingwetten van alle landen waarin ze actief zijn.

Hier zitten de schimmige Nederlandse brievenbusfirma's

03:02
Nederland is een belastingparadijs voor brievenbusfirma's. Er worden zelfs bizarre bustours georganiseerd langs Amsterdamse kantoren die zo'n 12.000 brievenbusbedrijven ondersteunen. In 2017 ging RTL Z mee op pad.