Minder bestellingen

Airbus verder geraakt door coronacrisis: verlies van 767 miljoen

29 oktober 2020 14:25 Aangepast: 29 oktober 2020 14:43
Airbus verkocht in het derde kwartaal per saldo nauwelijks nieuwe toestellen. Beeld © Airbus

Het blijft lastig opereren voor vliegtuigbouwers. Omdat er veel minder wordt gevlogen, kopen luchtvaartmaatschappijen minder toestellen of blazen zelfs orders af. Airbus ziet de omzet dan ook dalen en het lijdt een verlies.

De luchtvaart herstelt minder snel dan Airbus, de Europese vliegtuigbouwer, eerder verwachtte. En dat raakt Airbus hard. De omzet daalde in het derde kwartaal met bijna 27 procent tot 11,2 miljard euro. 

Airbus wist in de maanden juli tot en met augustus 145 commerciële vliegtuigen af te leveren. Vorig jaar waren dat er nog 182. In het derde kwartaal werden er per saldo (het aantal nieuwe orders min het aantal geannuleerde bestellingen) slechts twee bestellingen voor een nieuw toestel geplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat de vliegtuigruzie tussen de VS en EU verder

Verlies

Onderaan de streep werd er een verlies geleden van 767 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar was er nog een winst van bijna 1 miljard euro, maar in het tweede kwartaal werd er een verlies geleden van 1,4 miljard euro.

Het verlies in het derde kwartaal komt mede door een herstructureringslast (bijzondere kosten die samenhangen met een reorganisatie) van 1,2 miljard euro. Ook zonder die last daalde de winst echter. Vóór aftrek van rente en belastingen was de winst namelijk 820 miljoen euro. Dat is de helft van het derde kwartaal vorig jaar.

De winst vóór aftrek van rente en belastingen was wel wat hoger dan de ruim 700 miljoen die analisten hadden verwacht. 

Baanverlies

Ceo Guillaume Faury zegt licht aan het eind van de tunnel te zien. De productie en de kosten zijn verlaagd. In het vierde kwartaal zal er geen cash meer uit het concern stromen, aldus Faury.

Dat kost wel banen. Airbus maakte eind juni al bekend dat er tot de zomer van 2021 bijna 15.000 banen geschrapt zullen worden.

Boeing

Gisteren maakte grote concurrent Boeing, uit de VS, bekend dat het ook nog in de verliezen zit. In het derde kwartaal leed Boeing een verlies van 466 miljoen dollar.

Boeing denkt 30.000 van de 160.000 banen te zullen gaan schrappen. Dat is 11.000 meer dan waar het bedrijf eerder nog vanuit ging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbus: situatie erger dan verwacht, mogelijk toch gedwongen ontslagen

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van