Presteert beter dan Heineken

AB Inbev profiteert van thuisdrinkers ver weg

29 oktober 2020 12:39 Aangepast: 29 oktober 2020 12:41
Een bierdrinker in Panama. Beeld © Getty

De grootste bierbrouwer ter wereld AB Inbev heeft de afgelopen maanden meer bier verkocht. Waar concurrent Heineken het zwaar heeft zag de maker van Stella Artois, Bud en Coronabier de vraag stijgen.

In het derde kwartaal haalde AB Inbev 4 procent meer omzet. Bij Heineken daalde de omzet juist met 2 procent. De Nederlandse brouwer maakte deze week ook bekend kantoorbanen te schrappen om zo 20 procent op personeelskosten te gaan besparen.

Opmerkelijk dus dat de grote concurrent het veel beter doet. Volgens bieranalist François Sonneville van Rabobank zijn er meerdere verklaringen voor het feit dat AB Inbev het beter doet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Heineken wil personeelskosten verlagen, gedwongen ontslagen dreigen

Drinkcultuur

"Het hangt af van in welke landen je zit en wat de overheidsmaatregelen wat betreft de coronapandemie zijn. Heineken is sterk in Europa. In Spanje, het VK en Ierland bijvoorbeeld waar echt een buitenshuis drinkcultuur is. En daar zijn de kroegen dicht. AB Inbev is juist de grootste in de Verenigde Staten waar veel consumptie thuis is. Denk maar aan de barbecue met bier erbij. Daar is de biermarkt maar een klein beetje gedaald."

Het is gewoon pech voor Heineken dat ook in Nederland sterk inzet op het vers getapte (speciaal)biertje in de horeca. Sonneville: "Lockdowns in Europa zijn rampzaliger dan elders in de wereld omdat Europeanen relatief veel buitenshuis drinken. In sommige landen hebben brouwers ook cafés in eigendom."

Een bierdrinker in een bar in Wuhan-China, afgelopen september. Een bierdrinker in een bar in Wuhan-China, afgelopen september.

China gaat lekker

Volgens Sonnevile lijkt het Covid-effect in China voorbij. "Mijn collega’s daar zeggen dat het met uitgaan bijna net weer zo gaat als voor de pandemie. En dat land is voor AB Inbev heel belangrijk. Dat is het nog niet voor Heineken."

Net als in Europa ontwricht in Midden- en Zuid-Amerika het coronavirus de economie maar de daling is op de biermarkt veel minder groot dan waar op werd gerekend, zo denkt Sonneville.

"In Zuid-Amerika had Brazilië een fantastisch kwartaal. Brazilië als markt deed het beter dan gevreesd door financiële steun aan de bevolking, maar AB Inbev deed het beter dan de markt."

Het aandeel AB Inbev steeg vanmorgen bijna 3 procent. Heineken daalde vanmorgen met 0.3 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van