Koers stijgt

Shell verhoogt dividend na meevallende winst: 'Heel bizar'

29 oktober 2020 09:48 Aangepast: 29 oktober 2020 14:42
We gingen na alle coronamaatregelen weer meer autorijden in het derde kwartaal. Beeld © Getty

Olie- en gasconcern Shell draaide in het derde kwartaal beter dan verwacht en verhoogt het dividend. Dat is opvallend omdat een half jaar geleden het dividend nog fors werd verlaagd.

De omzet van Shell was in de maanden juli tot en met september 44 miljard dollar (37,5 miljard euro). Dat is bijna een halvering in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, maar wel een stijging van 35 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Toen kreeg Shell klappen door de lage olie- en gasprijzen en omdat er door de coronacrisis veel minder vraag was naar brandstoffen. In het afgelopen kwartaal trok de vraag wat aan doordat coronamaatregelen werden versoepeld.

Ook sneed Shell in de kosten en waren de olieprijzen hoger. De winst kwam uit op 177 miljoen dollar, tegen een verlies van 18,4 miljard over het tweede kwartaal. De winst is hoger dan waar analisten vanuit waren gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg

Hoger dividend

Opmerkelijk is dat Shell het dividend, het deel van de winst dat aan aandeelhouders wordt betaald, optrekt met 4 procent, oftewel van 0,16 dollar tot 0,1665 dollar per aandeel. Shell wil ook in de komende jaren het dividend blijven verhogen. Beleggers zijn blij met de cijfers en het hogere dividend.

De koers van Shell stijgt ruim 4 procent en staat nu weer boven de 10 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell keihard geraakt door corona: winst zakt in, dividend verlaagd

Dividend was net verlaagd

Eind april zette Shell juist het mes in het dividend. De winstuitkering per kwartaal ging toen van 0,47 dollar naar 0,16 dollar. Dat was veel meer dan destijds was verwacht.

Het was ook de eerste verlaging sinds de Tweede Wereldoorlog. Die stap hakte er vooral zo in omdat veel beleggers, ook particulieren, het aandeel Shell hadden vanwege het stabiele dividend.

'Heel bizar'

Dat Shell nu het dividend verhoogt is 'heel bizar', vindt Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen. "Ze willen waarschijnlijk een teken van sterkte laten zien". 

Topman Ben van Beurden van Shell lijkt dat ook te vinden, hij noemt Shell in ieder geval 'een overtuigende belegging'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell-topman Van Beurden: vertrek uit Nederland blijft optie

'Lijkt bijna op paniek'

"Optisch geneuzel', vindt Versteeg het verhogen van het dividend. "Je verwacht van Shell toch wat stabiliteit". Er was wel enorm veel kritiek op de verlaging van het dividend in het voorjaar.

De koers zakte gisteren zelfs tot onder de 10 euro en bereikte even het laagste punt sinds juni 1993. "Ze willen waarschijnlijk een daad stellen, het lijkt bijna op paniek", aldus Versteeg.

'Shell moet investeren'

Er komt weliswaar heel wat geld binnen bij Shell, maar ze hebben oliereserves voor maar acht jaar, ze moeten dus flink investeren anders zitten ze straks zonder olie, aldus Versteeg.

Hij zet ook vraagtekens bij de dividendverhoging: "Je weet niet hoe moeilijk het nog gaat worden." 

Shell heeft het geld best hard nodig, zegt Versteeg. "Ze willen schulden aflossen, ze moeten investeren en ze moeten met een plan komen voor als er geen fossiele brandstoffen meer kunnen worden verstookt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatresolutie Shell opnieuw verworpen, maar record stemmen tegen

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van