Grote reorganisatie

Heineken wil personeelskosten verlagen, gedwongen ontslagen dreigen

28 oktober 2020 09:33 Aangepast: 28 oktober 2020 13:25
Een vrachtwagen van Heineken. Beeld © Peter Hilz

De coronacrisis raakt ook de resultaten van Heineken hard en dat gaat grote gevolgen hebben voor het personeel. De bierbrouwer wil de personeelskosten op het hoofdkantoor en de regionale kantoren met 20 procent verlagen. Dat kan honderden banen gaan kosten.

Dat heeft Heineken vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Mogelijk honderden banen

Het verlagen van de personeelskosten gaat hoe dan ook gepaard met baanverlies, maar hoeveel banen er precies verloren gaan, is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk. Hoeveel banen er uiteindelijk moeten verdwijnen hangt plat gezegd af van hoeveel de mensen die moeten vertrekken verdienen.

Wel is duidelijk dat het al snel om enkele honderden mensen zal gaan. Bij het hoofdkantoor en de regionale kantoren waar het om gaat werken 1700 mensen, waarvan het merendeel in Nederland.

De reorganisatie zal beginnen in het eerste kwartaal van 2021. Voor dit jaar had Heineken al beloofd om geen grote reorganisaties door te voeren.

Winst verdampt

Dat het alle hens aan dek is bij de bierbrouwer, blijkt wel uit de resultaten. De winst in de eerste 9 maanden van dit jaar is met 76 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijft er nog altijd 396 miljoen nettowinst over.

Vooral de gehele en gedeeltelijke sluitingen van de horeca spelen het bedrijf dit jaar parten. Dat wordt deels weer goedgemaakt door veel meer bierverkoop in de supermarkten.

Meer baanverlies niet uitgesloten

Overigens is het niet zeker dat de reorganisatie beperkt blijft tot het kantoorpersoneel. Het bedrijf is bezig om de hele organisatie onder de loep te nemen en kijkt hoe en waar het beter en efficiënter kan.

Volgens de woordvoerder is het 'te vroeg om te zeggen' of er elders ook banen gaan verdwijnen, maar het wordt niet uitgesloten. Dat is afhankelijk van de uitkomst van de zogenoemde 'strategic review'. Bij Heineken werken in totaal zo’n 85.000 mensen wereldwijd.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van