Niet tevreden

Ondernemers blij met extra steun, maar: 'onvoldoende'

27 oktober 2020 18:16 Aangepast: 27 oktober 2020 18:37
Beeld © ANP

Ondernemersorganisaties zijn in principe blij met de extra steun die het kabinet vandaag heeft toegezegd. Wel wordt er openlijk getwijfeld of het voldoende zal zijn. Vooral horeca-ondernemers klagen steen en been.

Vanmiddag maakte het kabinet bekend dat er extra steun komt voor een aantal specifieke sectoren. De steunmaatregel TVL, waarbij bedrijven een deel van hun vaste lasten krijgen vergoed door de staat, wordt voor meer ondernemingen opengesteld dan eerst was bedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

De horeca en evenementenbranche kan daarnaast rekenen op extra's. "De vraag is echter of dit voldoende is", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland.

Te weinig zekerheid

"We hebben de afgelopen maanden steeds bepleit dat ondernemers die de komende periode tijd nog niet of nauwelijks perspectief zien, de mogelijkheid moeten hebben om hun bedrijf tijdelijk stil te leggen of te stoppen, zonder dat iemand het kleedje onder hen vandaan trekt. Daar biedt de regeling nu nog te weinig zekerheid voor", zegt hij in een gezamenlijk persbericht met werkgeversorganisatie VNO-NCW. 

"Je kunt op je klompen aanvoelen dat 2500 euro voor een buurtcafé welkom is, maar voor een groot bedrijf is het helemaal niks"

Voor de horeca is naast de TVL nog eens extra steun aangekondigd, maar volgens brancheclub Koninklijke Horeca Nederland is dat onvoldoende. KHN wil 'aanvullende steun'.

De extra 40 miljoen euro is zelfs 'een fooi' in de woorden van de Amsterdamse horecatycoon Won Yip. "Je kunt op je klompen aanvoelen dat 2500 euro voor een buurtcafé welkom is, maar voor een groot bedrijf is het helemaal niks", zegt hij.

Zorgelijk

De Rotterdamse horecaondernemer Herman Hell valt hem bij. Hell noemt de aangekondigde extra steun 'zorgelijk'. "Ik had niet verwacht dat het kabinet ons zo zou laten vallen. We doen een enorm offer om de volksgezondheid en de zorg te helpen. Dat we dat moeten doen, begrijp ik. Maar ik snap niet dat de overheid niet zegt: we gaan de horeca compenseren."

De transportsector is positiever. Transporteurs waren aanvankelijk uitgesloten van de TVL, maar zij kunnen daar nu wel aanspraak op maken. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland zegt al maanden herhaaldelijk aan de bel te hebben getrokken over moeilijke positie van transporteurs, maar nu 'eindelijk' gehoor te hebben gekregen.

'Goed nieuws'

Volgens voorzitter Elisabeth Post van TLN zijn de transportbedrijven 'onlosmakelijk verbonden met de sectoren die zij bevoorraden', zoals de horeca, maar ook de evenementensector. "Transporteurs vallen al zeven maanden buiten de boot voor deze overheidssteun, terwijl zij ook kampen met veel omzetverlies. Voor die ondernemers is dit goed nieuws."

Onderaan de streep is er dus meer nodig, wat werkgeversclub VNO-NCW betreft. "We blijven de komende weken met het kabinet in gesprek om te kijken of de steunmaatregelen verder aangepast moeten worden als de corona-maatregelen aanhouden en de coronacrisis zich verder verdiept. Ook de aanstaande versobering van het steunpakket per 1 januari zullen we waarschijnlijk opnieuw moeten wegen", aldus voorzitter Ingrid Thijssen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van