Ga naar de inhoud
Klein ten opzichte van FAANG

ASML duurste Europese techbedrijf, maar Apple is 13 keer meer waard

Een chipmachine van ASML wordt ingepakt voor transport. Beeld © Ton Toemen/HH

Door de koersval van de Duitse softwaregigant SAP is ons eigen ASML het Europese techbedrijf met de hoogste beurswaarde. De grote Amerikaanse techreuzen, de zogeheten FAANG-bedrijven, zijn echter nog fors meer waard.

De koers van SAP kelderde gisteren bijna 22 procent. Dat kwam doordat de resultaten over het derde kwartaal tegen vielen en het concern de verwachtingen voor de omzet en de winst over heel 2020 verlaagde.

Door die koersdreun is niet langer SAP, maar ASML het meest waardevolle Europese techconcern. ASML is op de beurs zo'n 132 miljard euro waard en SAP nog 'maar' 124 miljard euro.

Techreuzen
Lees ook:
Techreuzen opbreken? Beleggers zijn er nog niet bang voor

ASML is wereldmarktleider

ASML maakt bijzonder ingewikkelde en dure machines waarmee chipfabrikanten chips kunnen maken. Zo'n beetje alle grote chipproducenten in de wereld, zoals Intel, Samsung en het Taiwanese TSMC, zijn klant bij ASML.

Concurrentie is er nauwelijks. ASML ligt technologisch mijlenver voor andere spelers, waar er overigens niet zo veel van zijn.

Deze
Lees ook:
Deze factoren zijn bepalend voor het beurssentiment in het vierde kwartaal

Kleintje vs reuzen

In vergelijking met de gigantische techbedrijven uit de VS, de zogeheten FAANG-aandelen, valt de beurswaarde van ASML echter nog in het niet. 

Apple (één van de twee A's uit het acroniem FAANG) is op de beurs maar liefst 2 biljoen dollar (1700 miljard euro) waard. Daarna komen Amazon (1,6 biljoen dollar), Alphabet (de G van Google van FAANG, 1,1 biljoen dollar), Facebook (790 miljard dollar) en Netflix (215 miljard dollar).

Verder heb je natuurlijk nog Microsoft, dat door in te zetten op de cloud zich weer heeft genesteld in de top van 's werelds machtigste techbedrijven. Microsoft is op de beurs nu zo'n 1,6 biljoen dollar waard, vergelijkbaar met Amazon dus.

Wat
Lees ook:
Wat betekenen de presidentsverkiezingen in de VS voor de beurs?
Dit is een artikel van