Reisbureau's

Grote overname in reisbranche op komst: Sunweb mag Corendon overnemen

26 oktober 2020 19:03 Aangepast: 26 oktober 2020 19:06
Beeld © ANP

Reisorganisatie Sunweb mag reisorganisatie Corendon overnemen. Hoewel het aantal grote touroperators teruggaat van drie naar twee, blijft er na de overname voldoende concurrentie over. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die goedkeuring geeft aan de overname.

De ACM heeft gekeken naar de concurrentie op zonvakanties rondom de Middellandse Zee, vooral bij de zogenaamde pakketreizen waarbij reis en verblijf wordt geboekt. Beide organisaties bieden die namelijk aan.

Naast Sunweb en Corendon is reisorganisatie TUI een grote concurrent en zijn er meerdere kleinere spelers die pakketreizen aanbieden en zo alternatieven bieden.

Sunweb en Corendon worden na de overname ongeveer even groot als TUI, meent de ACM. Door de overname wordt volgens de waakhond de concurrentie niet beperkt waardoor prijzen stijgen of de kwaliteit daalt. De ACM ging hierbij uit van de situatie voor de coronacrisis.

Te klein

Subweb is deels in handen van de Zweedse investeerder Triton. Het overnamebedrag is niet bekend. Volgens Triton zal er op korte termijn voor de merken niets veranderen.

"We waren te klein, ik had geen andere keuze", zegt Corendonoprichter Atilay Uslu eerder over de  overname.  "Het werd steeds moeilijker om contracten te tekenen voor goede hotelkamers". Corendon zou uit de markt gedrukt worden door concurrenten die miljoenendeals sloten met aanbieders van hotelkamers.

Omzet

"Corendon had vorig jaar een omzet van 515 miljoen euro, maar de grootse speler in Europa heeft een omzet van 20 miljard euro en de nummer twee van 15 miljard", aldus Uslu.

De luchtvaartmaatschappijen in Turkije en Malta (onder de naam Corendon) en de hotels en resorts van Corendon vallen niet onder de deal, zij blijven eigendom van Uslu. Karin’s Choice, Maris Life, Stip Reizen en GOfun worden wél verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corendon gekocht door Zweedse investeerder: 'geen andere keuze'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van